Groente-, fruit- en tuinafval, een 'heerlijke' mix.
Volledig scherm
Groente-, fruit- en tuinafval, een 'heerlijke' mix. © Getty Images

Proef met apart inzamelen gft in hoogbouw Terneuzen, er is nog een wereld te winnen

TERNEUZEN - Hoogbouw en groente-, fruit- en tuinafval (gft) gescheiden inzamelen, het is een lastige combinatie. Terneuzen wil een proef beginnen om de beste oplossing te vinden.

Veel enthousiasme onder flatbewoners was er tot nu toe niet. Ze vrezen stank, ongedierte en extra kosten, als zij gft-afval apart moeten gaan houden. Vandaar dat Terneuzen niet in één keer alle flatbewoners wil verplichten om gft te scheiden. Een experiment staat nu op de rol, waarbij gewerkt gaat worden met speciale composteerbare papieren inzamelzakjes waarmee de geuroverlast binnen de perken blijft.

Wanneer de proef begint, is nog onzeker. De bedoeling was in mei in twee flats aan de slag te gaan, maar, laat wethouder Jurgen Vervaet weten, ook hier gooit de uitbraak van het coronavirus roet in het eten. Overleggen zijn opgeschort. 

Scheelt kosten

Terneuzen is er veel aan gelegen met het experiment aan de gang te gaan, want hoe minder gft er bij het restafval komt, des te minder hoeft er verbrand te worden. Dat scheelt kosten. Het Rijk rekent een forse verbrandingsbelasting om de hoeveelheid restafval terug te dringen. Gemeenten zien zich gedwongen dit door te rekenen in de eigen afvalstoffenheffing.

Met het scheiden van gft is in Terneuzen nog een wereld te winnen. De hoeveelheid restafval per inwoner bedraagt 260 kilo, terwijl honderd kilo het streven is voor dit jaar. Als iedereen zijn gft beter gaat scheiden, komt die doelstelling al redelijk binnen handbereik. Sorteerproeven hebben uitgewezen dat het Terneuzense restafval over het algemeen nog veertig procent gft bevat. Bij hoogbouw is dat zelfs vijftig procent.

  1. PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantaine'.
    Podcast

    PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantai­ne'.

    Deze week kwam schrijver Wim Daniëls naar Middelburg voor de PZC/Drvkkerylezing. In gesprek met PZC-verslaggever Jan van Damme vertelde hij over zijn nieuwste boek, de roman ‘Quarantaine’. Bij het gesprek in boekhandel de Drvkkery was met het oog op de coronamaatregelen geen publiek aanwezig. Het interview werd wel opgenomen, zodat geïnteresseerde lezers en alle mensen die dat leuk vinden er toch van kunnen meegenieten.