Ontmanteling buitenzijde tijdelijk onderkomen Portaal van Vlaanderen aan de Binnenvaartweg in Terneuzen.
Volledig scherm
Ontmanteling buitenzijde tijdelijk onderkomen Portaal van Vlaanderen aan de Binnenvaartweg in Terneuzen. © Harmen Van Der Werf

Portaal van Vlaanderen in maart open op nieuwe locatie

TERNEUZEN - Het Portaal van Vlaanderen in Terneuzen, het informatiecentrum over de sluizen bij Terneuzen en de bouw van de Nieuwe Sluis, heropent in maart aan de Beneluxweg.

De begane grond van het nieuwe appartementencomplex de Sluiswachter wordt de ontvangst- en expositieruimte van het Portaal, in elk geval voor de komende vijf jaar. Vrijwilligers zijn er al volop bezig met schilderwerkzaamheden. 

Zaterdag was een aantal van hen ook in touw om de bekleding en steigerbuizen van het oude, tijdelijke onderkomen op de hoek Binnenvaartweg-Buitenhaven te verwijderen. Vrijwilligers van de Stichting TrekkerTrek uit het Walcherse Aagtekerke hielpen mee. Zij nemen de steigerbuizen over.

Het Portaal heeft ruim anderhalf jaar, vanaf mei 2017, aan de Binnenvaartweg gezeten, nadat het informatiecentrum vanwege de bouw van de Nieuwe Sluis weg moest van de Zeevaartweg op steenworp afstand van de Westsluis. Vrijwilliger Luc de Hamer zei zaterdag die plek nog altijd te missen. ,,Je kon daar de schepen bijna aanraken."

Tijdelijk onderkomen Portaal van Vlaanderen aan de Terneuzense Binnenvaartweg.
Volledig scherm
Tijdelijk onderkomen Portaal van Vlaanderen aan de Terneuzense Binnenvaartweg. © Harmen Van Der Werf

De verhuizing naar de Binnenvaartweg heeft het Portaal evenwel geen windeieren gelegd. Vorig jaar liep het aantal bezoekers op tot zo'n 20.000, volgens De Hamer, bijna twee keer zoveel als in andere jaren. Vooral Belgen weten de weg naar het informatiecentrum, dat ook rondleidingen over het sluizencomplex en rondvaarten aanbiedt, steeds beter te vinden. ,,Ze willen zien wat er met hun geld gebeurt", grapte De Hamer. Vlaanderen betaalt bijna 700 miljoen euro van het ruim 930 miljoen kostende Nieuwe Sluis-project.

Tot eind februari is het Portaal gesloten. Groepen zijn wel op afspraak welkom.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement