Volledig scherm
De bestaande windturbines in de Terneuzense Koegorspolder. © Boaz Timmermans

Plan voor 190 meter hoge windturbines op Axelse Vlakte

WESTDORPE - Op de Axelse Vlakte komen mogelijk twee nieuwe windturbines. Initiatiefnemers zijn de Zeeuwse energiecoöperatie Zeeuwind en energiebedrijf Eneco.

De windturbines zijn gepland aan de rand van de Axelse Vlakte, in de buurt van overslagbedrijf Vlaeynatie en staalbedrijf Outokumpu. Aannemingsbedrijf Sagro en het Westdorpse loonbedrijf Van den Bossche zijn de grondeigenaren.

Zeeuwind-projectleider Rogier Polderman meldt dat wordt gedacht aan windturbines met een tiphoogte van 180 tot 190 meter met elk een maximaal vermogen van vier megawatt. Ter vergelijking: De in 2008 in gebruik genomen windturbines in de Koegorspolder hebben een tiphoogte van 120 meter en een maximaal vermogen van twee megawatt. 

Grotere hoogte

,,Op grotere hoogte is de wind stabieler", duidt Polderman het verschil, ,,en de subsidie is veranderd, waardoor windturbines hoger moeten worden om rendabel te zijn.” Omwonenden zullen in de vorm van bijvoorbeeld bijdragen voor zonnepanelen van het initiatief kunnen profiteren. De dorpsraad Sluiskil en glastuinbouwers in de omgeving zijn al geraadpleegd. Ook is overleg gepland met de woongemeenschap Schapenbout-Spui.

De dorpsraad Westdorpe houdt dinsdag vanaf 19.30 uur in dorpshuis De Kirke een bijeenkomst met medewerkers van Zeeuwind en Eneco. Bewoners van de buurtschappen Batterij en Zwartenhoek zijn hier speciaal voor uitgenodigd. Zij wonen het dichtst bij de beoogde locaties, al is dat altijd nog op vrij grote afstand. Carl de Hulsters, voorzitter van de dorpsraad: ,,We willen eerst van hen horen hoe ze erover denken, voordat we als dorpsraad een standpunt innemen.”