Volledig scherm
De Acaciahof in Middelburg. © Lex De Meester

Pijnlijk: basisschoolleerling bij schooldeur weggestuurd wegens conflict met ouders

MIDDELBURG – Een leerling van christelijke basisschool Acaciahof in Middelburg is maandagmorgen de toegang geweigerd tot de school. Ouders en leerlingen waren getuige van een pijnlijk tafereel bij de schooldeuren van de vestiging aan de Zuidsingel, waarbij de bovenschoolse directeur de jongen en zijn moeder terug naar huis stuurde.

De schoolleiding wil de leerling verwijderen van de school, vanwege een conflict met zijn ouders. De ouders zijn het daar niet mee eens. Ze vechten het besluit aan bij de Geschillencommissie Passend Onderwijs. De zitting vond dinsdag plaats in Utrecht, maar de commissie heeft nog geen uitspraak gedaan.

Al maanden onrust

Het conflict tussen de ouders van de gedupeerde leerling en de schoolleiding staat niet op zichzelf. Op de Acaciahof heerst al maanden onrust. Ouders uitten voor de zomervakantie grote zorgen over het onderwijs. Ze spraken van gebrekkige communicatie, intimidatie vanuit de schoolleiding, verstoorde verhoudingen en een angstcultuur onder ouders en leerlingen. Ouders werden onder meer nauwelijks geïnformeerd over de reden van vertrek van een lerares en de directrice, voor de zomervakantie. Ze trokken daarover aan de bel bij de schoolleiding, het overkoepelend bestuur, de raad van toezicht en de onderwijsinspectie.

E-mail

Thomas Landman, directeur van koepelstichting Onze Wijs, heeft ouders van leerlingen op de Acaciahof maandag via een e-mail uitleg gegeven over de gang van zaken van maandagmorgen. De e-mail is in bezit van deze krant. 

Landman spreekt van een ‘vertrouwensbreuk’ tussen het bestuur en de ouders van de leerling. ,,De ouder heeft afgelopen jaar bij herhaling laten weten geen vertrouwen te hebben in de schoolleiding. Het bestuur heeft de ouder afgelopen seizoen een andere school aangeboden.” De bestuurder laat in de e-mail verder weten dat hij de gang van zaken betreurt. ,,Ik wil juist voorkomen dat kinderen het slachtoffer worden van een geschil tussen school en ouders. Het spijt me zeer dat enkele betrokkenen van de schoolgemeenschap ongewild getuige zijn geweest van dit incident.” 

Landman wilde dinsdag tegen de krant geen reactie geven op de weigering van de leerling.