Volledig scherm
© ANP/Jerry Lampen

Petitie voor snellere treinverbinding van en naar Zeeland aangeboden

DEN HAAG - Eén intercity in het uur, die van en naar de Randstad alleen Vlissingen Middelburg en Goes aandoet, is dat te veel gevraagd? Dat vroeg Middelburger Adri Boxmeer dinsdagmiddag aan de Kamerleden van de commissie van Infrastructuur en Milieu. In de hal van de Tweede Kamer bood hij ze 1500 handtekeningen aan en een taart van een dubbeldekstrein, gemaakt door de Middelburgse bakker Dennis Dingemans.

De ondertekenaars van de petitie Zeeland verdient een snellere treinverbinding pleiten voor een terugkeer naar de situatie van vóór 2013. Toen reed er één keer per uur een intercity en één keer per uur een trein die alle Zeeuwse stations aandeed. Nu rijdt er twee keer per uur een trein die alle Zeeuwse stations aandoet. Volgens Boxmeer komt ruim 77 procent van de Zeeuwse in- en uitstappers uit Vlissingen, Middelburg en Goes. "Is het niet reëel om deze meerderheid een aantrekkelijkere treindienst aan te bieden?", vroeg hij de Kamerleden.

Amsterdam

In zijn aanbiedingstoespraak schetste hij hoe de situatie voor de Zeeuwse treinreiziger is verslechterd. Wie in 2011 met de intercity van Vlissingen naar Amsterdam reisde, had daar 2 uur en 41 minuten voor nodig. Komende zondag gaat de nieuwe dienstregeling van de NS in. Vanaf dat moment is de reistijd van Vlissingen naar Amsterdam 3 uur en 3 minuten, in vijf jaar tijd een toename van 22 minuten. Bovendien vervalt komende zondag na vier jaar tijd de directe verbinding vanuit Zeeland met luchthaven Schiphol.

Boxmeer verwacht dat de NS bij een eventuele toekomstige aanpassing van de dienstregeling een bijdrage wil van de provincie Zeeland. Die zal dan in Den Haag aankloppen. Vandaar dat hij nu al de zorgen van 1500 Zeeuwen wilde overbrengen aan de Kamerleden

Volledig scherm
De taart in de vorm van een dubbeldekstrein, gemaakt door de Middelburgse bakker Dennis Dingemans. © Adri Boxmeer