Volledig scherm
Op archiefbeeld: De Bredabus © Camile Schelstraete

Passagiers beslissen mee over toekomst Bredabus

HULST - Passagiers van de 'Bredabus' kunnen zich via een online enquête uitspreken over vier verbetervoorstellen voor de problematische buslijn 19 (Hulst-Antwerpen-Breda). 

Vooral veel studenten in Zeeuws-Vlaanderen reizen regelmatig met de Bredabus. De laatste tijd heeft de buslijn op werkdagen last van files en met de tijdrovende wegwerken in Antwerpen, waardoor reizigers een uur vertraging oplopen. 

Gedeputeerde Harry van der Maas kondigde eerder al een onderzoek aan naar de verbetering van de dienstregeling van lijn 19. Passagiers worden hier nu ook bij betrokken. Via een online enquête krijgen ze vier uitgebreid uitgewerkte opties voorgeschoteld. Deze hebben alleen betrekking op de dienstregeling door de week. Op zaterdag en zondag verandert er niets.

Optie 1 behelst een ongewijzigde route van de Bredabus. De reistijd wordt wel langer en de bus rijdt minder vaak. Ook veranderen de vertrektijden. Deze optie is wat betreft prijs (net geen veertien euro) de goedkoopste. 

Optie 2 gaat uit van een route via de Liefkenshoektunnel naar Roosendaal in plaats van Breda en sluit daar aan op de trein. De Antwerpse halte vervalt. Lijn 19 gaat wel vaker rijden. Reizigers met een studentenkaart blijven hetzelfde betalen, wie reist op saldo is zo'n vier euro duurder uit. 

Bij optie 3 blijft Breda wel de eindhalte, maar is er geen stop meer in Antwerpen. In plaats daarvan wordt gereden via de Liefkenshoektunnel en de A4/A58. Ook gaat deze lijn minder vaak rijden. De reistijd in vergelijking met de ongewijzigde route is slechts vijf minuten langer en twee euro duurder.

De vierde optie is het meest ingrijpend. Lijn 19 gaat naar Goes in plaats van Breda en sluit daar aan op de trein. De stop in Antwerpen vervalt. Voordeel is dat deze lijn vaker gaat rijden en dat er weinig risico is op vertragingen. Reizigers met bestemming Breda hebben een klein kwartier langere reistijd en moeten twee keer overstappen. Ook is deze optie voor passagiers die op saldo reizen het duurste; bijna tien euro meer dan de huidige prijs. 

,,We willen met name de reizigers van lijn 19 bevragen", zegt Sigrid Homminga, woordvoerster van Connexxion. ,,In die bussen tonen we de link voor de online enquête. Bij de keuze voor de nieuwe dienstregeling wordt zeker de mening van reiziger meegenomen." De enquête kan tot 20 september ingevuld worden. De nieuwe dienstregeling, die op 10 december ingaat,  uiterlijk medio november , maar mogelijk eerder, bekend gemaakt. 

De online enquête is te vinden via www.connexxion.nl/lijn19

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement