Sinds de eerste week van september stroomt er voorzichtig zout water het natuurgebied bij Breskens in.
Volledig scherm
Sinds de eerste week van september stroomt er voorzichtig zout water het natuurgebied bij Breskens in. © Boaz Timmermans

Partij voor Zeeland ongerust over zout water in Waterdunen

BRESKENS -  Het eerste zoute water in Waterdunen zorgt voor een stroom aan vragen. De Partij voor Zeeland maakt zich zorgen over de werking van de getijdenduiker en veiligheid van omwonenden.

Sinds de eerste week van september stroomt er voorzichtig zout water het natuurgebied bij Breskens in. Onder leiding van Waterschap Scheldestromen en de provincie wordt tot en met december getest wat er gebeurt als de schuiven van de getijdenduiker worden opengezet. 

Waarom moet er überhaupt getest worden, vraagt de Partij voor Zeeland zich af: ‘Liggen hier geen berekeningen en laboratoriumproeven aan ten grondslag, die onze veiligheid moeten kunnen garanderen?’ De fractie wil ook van Gedeputeerde Staten weten of en hoe er gecontroleerd wordt of er water kan weglekken door scheuren in de duiker. En als de schuiven door een defect niet volledig dicht kunnen in geval van nood, is er dan nog een plan B?  Verder wil de fractie onder meer weten waarom de duiker niet is gefundeerd op heipalen en of het klopt dat er ‘slechts drie maanden garantie’ op zit.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. De visserij verantwoordelijk voor minder kreeft? ‘Dat is wel erg kort door de bocht’

    De visserij verantwoor­de­lijk voor minder kreeft? ‘Dat is wel erg kort door de bocht’

    YERSEKE - De visserij verantwoordelijk stellen voor de sterke daling van het aantal kreeften in de Oosterschelde is wel erg kort door de bocht, vindt vissersvereniging OWV. Bioloog Peter van Bragt komt tot die conclusie in een opiniestuk op natuurwebsite Nature Today. ,,Een boude uitspraak als je beseft dat wetenschappelijk onderzoek naar de kreeftenstand ontbreekt”, zegt Ida Sinke, voorzitter van OWV.