Volledig scherm
Lagos © Marianne Dieleman

Paard overleden na zware mishandeling in Zuidzande

ZUIDZANDE - Lagos, het paard van Marianne Dieleman uit Zuidzande, is woensdagavond zo zwaar mishandeld bij de wei aan de Terhofstededijk, dat de dierenarts het paard heeft moeten laten inslapen. Volgens het autopsierapport waren de tanden verbrijzeld, was het linkeroog ingesneden en had Lagos een zware fractuur tussen zijn oren. Uit het onderzoek is gebleken dat hij met een groot stomp voorwerp tussen zijn oren is geslagen, met een zware fractuur tot gevolg. 

"Het gebeurde woensdagavond tussen half acht en half elf. We hadden Lagos en onze pony Magic Boy in de wei gelaten en toen we om half elf nog even gingen kijken, vonden we Lagos liggend in de stal in een plas bloed", vertelt Marianne. "Lagos was in shock, maar reageerde wel op mijn stem. Wij zagen aanvankelijk bloed uit zijn oor en wat schaafwonden tussen zijn ogen. De dierenarts dacht dat hij een koliek had, maar mijn gevoel zei dat dat niet klopte. Hij had nog gras in zijn mond en dat hebben ze niet als ze een koliek hebben."

Volledig scherm
Pony Magic Boy neemt afscheid van de inmiddels overleden ruin Lagos. © Marianne Dieleman

Nog diezelfde nacht hebben ze de 24-jarige ruin moeten laten inslapen. "Die nacht heb ik natuurlijk niet geslapen. Het bleef maar malen dat het niet klopte. De volgende dag hebben we de dierenarts teruggebeld en gevraagd wat we nog konden doen. Zij suggereerde autopsie te laten doen door de Universiteit van Gent. Dat hebben we laten doen. En daaruit kwam dat hij ernstig mishandeld is."

Inmiddels heeft Marianne contact gehad met de politie en met buurtbewoners. "We hebben gezocht en alles bekeken, maar niks gevonden dat naar de dader kan leiden. Ook de buren hebben helaas niks gezien."

Zelf denkt ze dat Lagos door de dader is meegenomen naar de stal en dat hij daar met een ijzeren staaf geslagen is. "Hij was ook altijd veel te lief. Ging met iedereen mee. Alle kinderen van de school waar ik werk hebben wel op hem gereden. Hij mocht dan al wel 24 zijn, hij was nog hartstikke gezond."

Marianne vreest dat de zoektocht naar de dader, moeizaam zal zijn. "Natuurlijk hoop ik dat er gerechtigheid komt. Maar ik treed vooral hiermee naar buiten om paardenbezitters en andere mensen te waarschuwen alert te zijn."