Volledig scherm
Op zaterdagavond werd de film ‘Hunt for the Wilderpeople’ vertoond in de basiliek. De kerk werd door Zomerfilm Hulst voorzien van prachtige lichtjes. © Peter Nicolai

Overdekt filmfestival op tiende editie Zomerfilm Hulst

HULST - Geen openluchtbioscoop op het Molenbolwerk, maar wél een overdekt filmfestival in de binnenstad van Hulst. Zomerfilm Hulst vierde vrijdag en zaterdag de tiende editie.

Filmliefhebbers konden vanwege het slechte weer terecht in de basiliek, de protestantse kerk en de pop-up cinema De koning van Engeland. Voor de ‘hoogmis’ , de twee lange avondfilms op vrijdag en zaterdag in de basiliek, waren de ruim zeshonderd stoelen bezet. In twee andere filmzalen draaiden dagelijks zo’n veertig korte films. 

Kussentje voor kerkstoel

Barbara Audenaert van de organisatie kijkt tevreden terug op het festijn. ,,Naar schatting waren er ruim vijftienhonderd bezoekers, we hadden een sfeervolle entourage buiten de basiliek met overkappingen en aanbod van een hapje en drankje.” Eten en drinken was in de basiliek niet toegestaan. Voor het ware bioscoopgevoel was er wel popcorn verkrijgbaar in de pauze. Om een lange zit op de harde kerkstoelen wat comfortabeler te maken, hadden veel liefhebbers een kussentje meegenomen. 

Op vrijdagavond werd de Vlaamse film ‘De helaasheid der dingen’ vertoond. In de film ging het er geregeld platvloers aan toe. ,,Voor een keertje moet dat kunnen in een kerk”, vond Henk Spijers (59) uit Hulst. Met zijn rugzak, met daarin een bidonnetje drank voor onderweg, verkaste hij geregeld van de ene naar de andere filmlocatie. ,,Vorig jaar lag ik op een plaid op het Molenbolwerk film te kijken.” Opmerkelijk vond hij dat er in de protestantse kerk drank verkrijgbaar was aan een bar, terwijl dit in de basiliek niet mocht: ,,Je moet bij zo’n prachtig festival ook niet roomser dan de paus willen zijn.”

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. 19 september: 75 jaar bevrijding in Westdorpe

    19 september: 75 jaar bevrijding in Westdorpe

    Op 19 september wordt de bevrijding van Westdorpe in 1944 is Westdorpe herdacht. Samen met de leerlingen van groep 5 tot en met 8 van basisschool de Kreeke wordt stil gestaan bij deze dag. De leerlingen komen rond 14.00 uur naar “de Kirke”waar ze onder andere in het museum uitleg krijgen over de oorlogsjaren in Westdorpe. Rond de klok van 14.40 uur zal men gezamenlijk de bevrijding herdenken rond het oorlogsmonument op de begraafplaats. Iedereen is welkom om hierbij aanwezig te zijn. De herdenking wordt afgesloten met het zingen van het Wilhelmus. De Mariakapel in “de Kirke”is die middag ook het open.
  2. 5 oktober: Britse bluesgitarist Danny Bryant in Porgy en Bess in Terneuzen

    5 oktober: Britse bluesgita­rist Danny Bryant in Porgy en Bess in Terneuzen

    Op zaterdag 5 oktober speelt de Britse bluesgitarist Danny Bryant in Porgy en Bess in Terneuzen. Al meer dan vijftien jaar maakt deze blueslegende op overtuigende wijze furore in de Europese bluesscene. Hoewel Bryant diepe wortels in de blues heeft, laat hij zich niet beperken door de grenzen van het genre. Hij heeft zich dan ook ontwikkeld tot een singer-songwriter die zijn heftige gitaaruitbarstingen handig combineert met subtiele emotionele ontboezemingen. De aanvang van het optreden is om 20.30 uur en kaarten zijn te verkrijgen via de website van Porgy en Bess: www.porgyenbess.nl.