Volledig scherm
Op zaterdagavond werd de film ‘Hunt for the Wilderpeople’ vertoond in de basiliek. De kerk werd door Zomerfilm Hulst voorzien van prachtige lichtjes. © Peter Nicolai

Overdekt filmfestival op tiende editie Zomerfilm Hulst

HULST - Geen openluchtbioscoop op het Molenbolwerk, maar wél een overdekt filmfestival in de binnenstad van Hulst. Zomerfilm Hulst vierde vrijdag en zaterdag de tiende editie.

Filmliefhebbers konden vanwege het slechte weer terecht in de basiliek, de protestantse kerk en de pop-up cinema De koning van Engeland. Voor de ‘hoogmis’ , de twee lange avondfilms op vrijdag en zaterdag in de basiliek, waren de ruim zeshonderd stoelen bezet. In twee andere filmzalen draaiden dagelijks zo’n veertig korte films. 

Kussentje voor kerkstoel

Barbara Audenaert van de organisatie kijkt tevreden terug op het festijn. ,,Naar schatting waren er ruim vijftienhonderd bezoekers, we hadden een sfeervolle entourage buiten de basiliek met overkappingen en aanbod van een hapje en drankje.” Eten en drinken was in de basiliek niet toegestaan. Voor het ware bioscoopgevoel was er wel popcorn verkrijgbaar in de pauze. Om een lange zit op de harde kerkstoelen wat comfortabeler te maken, hadden veel liefhebbers een kussentje meegenomen. 

Op vrijdagavond werd de Vlaamse film ‘De helaasheid der dingen’ vertoond. In de film ging het er geregeld platvloers aan toe. ,,Voor een keertje moet dat kunnen in een kerk”, vond Henk Spijers (59) uit Hulst. Met zijn rugzak, met daarin een bidonnetje drank voor onderweg, verkaste hij geregeld van de ene naar de andere filmlocatie. ,,Vorig jaar lag ik op een plaid op het Molenbolwerk film te kijken.” Opmerkelijk vond hij dat er in de protestantse kerk drank verkrijgbaar was aan een bar, terwijl dit in de basiliek niet mocht: ,,Je moet bij zo’n prachtig festival ook niet roomser dan de paus willen zijn.”

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement