Volledig scherm
Het hoofdkantoor van Delta in Middelburg. © Ruben Oreel

Opsplitsen Delta is funest

MIDDELBURG - Energiebedrijf Delta kan alleen zelfstandig gezond verder als onderdelen niet worden afgesplitst.

Delta heeft stabiele pijlers als Delta Netwerkbedrijf en het belang in waterbedrijf Evides nodig om te kunnen overleven. Die boodschap geeft Delta de aandeelhouders (provincie en Zeeuwse gemeenten) mee in zijn strategisch plan voor 2013.

Daarmee reageert Delta op scenario's waar aandeelhouders momenteel over nadenken, zoals een fusie of verkoop van (delen van) Delta.

Delta kiest er voor een multi utility bedrijf met energie, water, afval en multimedia te blijven. Dat biedt enerzijds een solide basis, anderzijds kunnen de diverse takken van sport elkaar versterken, zoals de combinatie van energie en multimedia. Zo'n breed bedrijf biedt volgens Delta ook de beste garantie dat de aandeelhouders hun jaarlijkse dividend ontvangen (40 miljoen euro) en Zeeuwse werkgelegenheid behouden blijft.

De financiële positie van Delta baart zorgen. De schuld bedraagt 650 miljoen euro. Om meer geld in kas te krijgen, sluit Delta verkoop van een deel van de aandelen van afvalbedrijf Indaver (op termijn) niet uit. Ook zal het onrendabele onderdelen afstoten. Verder snijdt Delta in eigen vlees: banenreductie en verkoop van panden staan op de rol.

Lees vrijdag meer BNDeStem