Volledig scherm
© Camile Schelstraete

Opruimen op dag na de Vestingcross

HULST - De rust was maandag nog niet helemaal terug in Hulst na de Vestingcross. Er wordt keihard gewerkt om alles op te ruimen.

De lucht van verschraald bier komt je maandagochtend tegemoet op het Molenbolwerk in Hulst. Naast de molen, waar zondag nog doorheen werd gefietst, staat een halfvol glas pils. De lege blikjes, frietbakjes en plastic glazen vormen een spoor dat naar de tent op het bolwerk leidt. Binnenin stap je op een krakend tapijt van plastic bekers. Hier is zondagmiddag onmiskenbaar de overwinning van veldrijder Mathieu van der Poel gevierd en de geslaagde eerste editie van de Vestingcross. Meer dan tienduizend paar voeten liepen er door de vestingstad. Nu zijn er slechts enkele nieuwsgierige wandelaars én werklui bezig op het Molenbolwerk en aan de Glacisweg en Tivoliweg.

Vrijwilliger

Drankenhandelaars komen de restanten bier en cava ophalen, de lege bekertjes worden bijeen geharkt, uit heggen geplukt en het hele wielerparcours wordt afgebroken. Dat laatste doen vijftien Vlaamse vrijwilligers. Ze halen de honderden dranghekken weg en de markeringen van het parcours zelf. "Dinsdag is het opgeruimd", zegt Romijn Smet ferm, terwijl hij dranghekken op een kar tilt. Hij kan het weten, want de mannen bouwen bij meerdere competities het parcours op en af. Roger Vernimmen, de vader van organisator Kurt Vernimmen, ontfermt zich over het rode doek dat tussen houten paaltjes gespannen is. Het is bevestigd met tie-wraps, die hij één voor één doorknipt zodat het doek weer opgerold kan worden. Tot de volgende rit. Hij heeft in Hulst nog wel even werk met tweeduizend meter aan doek, maar dat was het waard: "Het was succesvol en enorm druk."

Als alle sporen van de Vestingcross zijn uitgewist, rest alleen nog de kapotgereden grond op het parcours. Dat wordt allemaal hersteld, zegt wethouder Jean-Paul Hageman. "Er wordt hier keihard gewerkt en het gras wordt opnieuw ingezaaid. Dat zijn we verplicht na zo'n evenement, het is binnenkort weer spic en span." Burgemeester en wethouders van Hulst evalueren de Vestingcross vandaag, maar Hageman is in ieder geval laaiend enthousiast. "We hebben iets weggezet dat indruk heeft gemaakt."