Volledig scherm
Aan het talud van het Kanaal Gent-Terneuzen bij de Terneuzense Westsluis is te zien hoe laag het waterpeil in het Kanaal staat. © Harmen Van Der Werf

Opnieuw stremming sluizen Terneuzen vanwege laag kanaalpeil

TERNEUZEN - Opnieuw zullen twee sluizen bij Terneuzen gestremd zijn in verband met een te laag waterpeil op het Kanaal Gent-Terneuzen.

Scheepvaartverkeer kan vanavond vanaf 21.00 tot 01.00 uur de Oostsluis niet passeren en de kleinere Middensluis van 20.00 tot 02.00 uur, meldt de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit (GNA) die over het nautisch beheer van de Westerschelde en het Kanaal Gent-Terneuzen gaat.

Vorige week zag de GNA zich ook al genoodzaakt deze maatregel te nemen vanwege de aanhoudende droogte. Het streefpeil voor het Kanaal Gent-Terneuzen is 2,13 meter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP). Volgens Waterinfo van Rijkswaterstaat lag het niveau begin deze avond bij de brug bij Sluiskil op 2,03 meter boven NAP.

Het Kanaal Gent-Terneuzen wordt met name gevoed door water dat vanuit het Belgische achterland wordt aangevoerd. De droogte zorgt ervoor dat de toevoer stokt. De stremmingen vinden plaats rond laagwater op de Westerschelde om te voorkomen dat water uit het kanaal wegstroomt en het kanaalwater te zout wordt door inkomend Westerschelde-water.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement