Volledig scherm
De bron van de legionellabesmetting wordt momenteel gezocht in de bedrijven in de Gentse kanaalzone. © Joel Hoylaerts / Photonews

Opnieuw inwoner Evergem in ziekenhuis met legionellabesmetting

EVERGEM (B) - Een inwoner van Evergem, zo'n 15 kilometer van de Zeeuws-Vlaamse grens, is in de late namiddag in het ziekenhuis beland met een legionellabesmetting. Dat brengt het aantal patiënten dat in België momenteel behandeld wordt terug op zestien. Eén persoon is overleden aan de bacterie.

Sinds gisterenmiddag werden er geen nieuwe besmettingen meer gemeld. In totaal liepen zestien patiënten de bacterie op. Maandagavond werd bekend dat een van hen, de 50-jarige Hervé Férodet, aan de ziekte bezweken was. Vandaag in de late namiddag meldde een nieuwe patiënt zich. 

De bewoner uit Evergem kreeg zijn eerste klachten al rond 9 mei. “Dat is op zich goed nieuws voor ons”, duidt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Dat is dezelfde periode als de andere patiënten, dus dat verandert niets aan onze theorie over de duur en de bron van de besmetting.”

De bron van de legionellabesmetting wordt momenteel gezocht in de bedrijven in de Gentse kanaalzone. Vandaag werden in nog twee extra bedrijven stalen genomen, wat het totaal op negentien brengt.

De meeste patiënten komen uit Evergem, enkele uit het nabijgelegen Gent. Onderzoek moet uitwijzen of ze eenzelfde plek hebben bezocht maar volgens de eerste bevindingen is daar geen sprake van. Wél komen ze allemaal uit de omgeving van de Gentse haven.

Het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid denkt daarom dat de besmettingsbron wel eens in een koeltoren voor drinkwater kan liggen. ,,Mogelijk kon besmette waternevel zich in de open lucht verspreiden en sloeg die daarna ergens neer”, verklaarde een woordvoerder tegenover Het Laatste Nieuws.

Het Agentschap heeft monsters genomen in de koeltorens van 17 bedrijven in de Gentse haven. De monsters zijn op kweek gezet. Omdat de bacterie eerst moet kunnen groeien in zo’n watermonster worden de resultaten pas maandag verwacht.

Een legionella-uitbraak eiste al eerder dodelijke slachtoffers in België. In november 1999 stierven vijf mensen die de besmetting hadden opgelopen via bubbelbaden op een beurs in Kapellen bij Antwerpen. Negen maanden daarvoor was Nederland getroffen door een grote legionella-uitbraak.

Ruim 200 bezoekers van de Westfriese Flora in Bovenkarspel raakten besmet door verneveld water uit twee smerige bubbelbaden. Van de patiënten bezweken er 32 aan de gevolgen van de besmetting. In oktober 2014 overleed een 69-jarige man uit Enkhuizen nadat hij besmet was geraakt in een sauna in het Noord-Hollandse Avenhorn.

Legionella is een bacterie die voorkomt in water. Besmetting vindt plaats door het inademen van besmette druppeltjes waternevel. Vooral douches met een drukknop in zwembaden en bubbelbaden kunnen de bacterie verspreiden. De bacterie leeft in grond-, oppervlakte- en drinkwater en gedijt goed in stilstaand water met een temperatuur tussen de 25 en 45 graden.

De bacterie kan de veteranenziekte veroorzaken, een ernstige, soms dodelijke, longontsteking. Niet iedereen wordt ziek. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 300 mensen zo’n longontsteking. Risicofactoren zijn een leeftijd boven de veertig, roken, overmatig alcoholgebruik en een verminderde weerstand.

Bekijk ook

Familie getuigt over dodelijk legionella-slachtoffer:

Vragen over legionella beantwoord door expert: 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement