Volledig scherm
Ooievaars in het Zwin worden geringd. © Archieffoto Peter Nicolai

Ooievaars krijgen vederlichte zender

SLUIS - Ooievaars in het natuurgebied Zwin worden al langer geringd, maar sinds kort vliegen er ook rond met een gps-zender op hun rug. De lichte zenders die werken op zonne-energie wegen 25 gram per stuk. Ze storen de vogels niet, zeggen natuurschermers.

Drie jonge ooievaars hebben gps ‘aan boord’. Het Zwin Natuur Park en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) willen de vogels over langere tijd volgen. Vroeger overwinterden ooievaars overwegend in Afrika, maar tegenwoordig verblijven ze in de wintermaanden vaak op vuilnisbelten in Spanje. Die afvalplaatsen worden binnenkort gesloten als gevolg van Europese afvalstoffenwetgeving. Dat betekent dat de ooievaars waarschijnlijk een ander overwinteringskwartier zullen zoeken. 

Trekgedrag

KBIN en het Zwin Natuur Park willen met de gps-data het trekgedrag van de ooievaars volgen. De vederlichte  zenders moeten duidelijk maken welke trekroutes de vogels nemen, op welke plaatsen ze straks overwinteren, wat hun leefomstandigheden op verschillende locaties zijn en of ze terugkeren naar het Zwin. 

Ringen

De populatie ooievaars in het natuurgebied op de grens van Zeeland en Vlaanderen groeit. Vorig jaar zijn er dertien broedende koppels geteld. Elke ooievaar die in het beschermde natuurgebied wordt geboren, wordt geringd. Met een verrekijker of telescoop kunnen de ringen op afstand worden afgelezen. De zenders vormen daarop een aanvulling. Door gps-gegevens te verzamelen, kunnen populaties in het Zwin mogelijk beter in stand worden gehouden. Plan is om nog meer ooievaars te voorzien van een zender.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement