Volledig scherm
De deken van sprinrag. © Piet de Peuter

Ontelbaar veel spinnetjes leggen witte deken over Zeeuwse akker

RILLAND - Is het engelenhaar op een grasland of een gigantisch spinnenweb? Amateurfotograaf Piet de Peuter, die met zijn hobby de seizoenen in de Rillandse polders vastlegt en deelt op Facebook, wist deze week niet wat hij zag.

Op een akker aan de Valckenisseweg waar graszaad wordt geteeld, was dinsdag volgens hem nog niets bijzonders te zien. Een dag later lag het grasland onder een deken van spinrag. ,,Ragfijne draadjes vormen een groot web. Meer dan een miljoen spinnetjes kunnen die in één nacht maken om zo ontelbare insecten te verdelgen”, zegt De Peuter.

Volgens de Rillander, die met de boer sprak, is het geen onbekend verschijnsel. ,,Hij zag het namelijk wel eens meer, maar nooit in deze mate.” De fotograaf maakt de foto’s van afstand, om niet zelf een in een spinnenweb te veranderen. ,,Met het blote oog ze je de spinnetjes aan voor mieren. Nadat ik wegreed ontdekte ik er tientallen op mijn fiets en jas en broek. Zelfs spindraden. Zo snel gaat het.”

Hangmatspin

Ecoloog Chiel Jacobusse weet precies om welke soort het gaat: de hangmatspin. Een redelijk gewone soort. ,,Maar dat ze zo massaal ergens opduiken is toch wel bijzonder, dat komt niet vaak voor.” Meer dan vijf jaar geleden attendeerde een dorpsgenoot hem op het spectaculaire natuurverschijnsel in de buurt van Kwadendamme. ,,Op een kilometer of drie van ons huis lag een geploegde akker van zeker tien hectare, die tot de laatste meter overdekt was met heel dicht geweven spinrag. Toen ik de plek op een vrieskoude ochtend bezocht leek het uit de verte wel op een sneeuwlandschap. De dauw had al de spinsels overdekt en zo was er een landschap in bruidssluier.”

Volledig scherm
Ruim vijf jaar geleden koloniseerden hangmatspinnetjes een akker bij Kwadendamme © Chiel Jacobusse


De makers van de spinsels waren volgens Jacobusse op het eerste gezicht niet te vinden. ,,Ze waren weggekropen voor de kou, maar de vorm van de spinsels verried dat het om bouwsels van hangmatspinnen ging. Hangmatspinnen, ook wel baldakijnspinnen genoemd is een familie van kleine spinnetjes van nog geen centimeter groot. Ze weven een spinsel in de vorm van een hangmat en daaronder verschuilen ze zich. Boven de hangmat wordt een wirwar van losse draden opgehangen en de insectjes die daarin verstrikt raken vallen na verloop van tijd in de hangmat. De spin slaat dan, dwars door het weefsel van de hangmat toe, en verorbert zijn prooi.”

Jeuk in je gezicht

,,Door hun kleine formaat worden individuele hangmatspinnetjes veelal niet opgemerkt, maar iedereen ondervindt wel eens hinder van ze. De spinnenwebdraden die in het najaar zo in je gezicht kunnen jeuken zijn vaak van rondvliegende hangmatspinnetjes. Die weven een lange draad die door de wind, met spin en al wordt opgepakt en zo kunnen de diertjes nieuwe gebieden koloniseren. Zelfs op kleine eilandjes vind je hangmatspinnetjes die op deze manier, het zogenaamde balooning, een nieuwe plek hebben veroverd.” 

Volledig scherm
Met het blote oog lijken de spinnetjes op mieren. © Piet de Peuter
Volledig scherm
Vooral als de zon schijnt, is het web goed te zien. © Piet de Peuter
Volledig scherm
De akker ten zuiden van Rilland. © Piet de Peuter
Volledig scherm
Spinnetjes tot zover het oog reikt: het moeten er honderdduizenden, misschien wel miljoenen zijn. © Piet de Peuter
Volledig scherm
De spinnetjes klaarden hun klus in één nacht © Piet de Peuter
Volledig scherm
Op de akker wordt graszaad geteeld. © Piet de Peuter