Volledig scherm
Links voorzitter Sjaak Martens en secretaris Wim de Bruijne van de Sluiskilse ondernemersvereniging. foto Mark Neelemans

Ondernemersvereniging Samen Sterk Sluiskil viert feest

SLUISKIL - Voorzitter Sjaak Martens van de ondernemersvereniging Samen Sterk Sluiskil zegt het met een knipoog, maar wel met een serieuze ondertoon: "Kom, we gaan niet achteruitkijken, wél vooruit.

Dat telt." Natuurlijk zal de voorzitter (supermarkt De Spar) zaterdag tijdens de feestelijkheden in het dorp even teruggaan naar het begin van de vereniging, maar de toekomst van het dorp Sluiskil is vele malen belangrijker. "Het gaat in ieder geval goed met de vereniging", zegt secretaris Wim de Bruijne van de gelijknamige bakkerij. "Bij de oprichting telde de vereniging veertig leden, nu 42. Dat is toch niet slecht."Adrie de Bruijne, vader van Wim, was de eerste voorzitter van de vereniging die opgericht werd om het kanaaldorp overeind te houden. "Het zag er voor Sluiskil toen niet zo geweldig uit", diepen Martens en De Bruijne op uit hun herinneringen. "Het waren best sombere tijden. Het ziekenhuis verdween, de wijk Sluiskil-Oost werd afgebroken en er volgde tussen '89 en '94 ook nog een bouwstop. Klopt, er werd zelfs gefluisterd dat het dorp maar moest verdwijnen. Er is later ook nog een hevige strijd gevoerd om het pontje over het kanaal in de vaart te houden. Er was en er is nog altijd genoeg werk voor de vereniging. We mogen ons niet in slaap laten sussen."Vijf, zes jaar geleden kwam de vereniging in een heus dipje terecht. De animo werd minder en het ledental zakte naar 23. Een dieptepunt. "We hebben er toen de schouders onder gezet en er meer werk van gemaakt", zegt Wim de Bruijne. "De ondernemingen weer warm gemaakt voor de vereniging. Dat is prima gelukt. De meeste ondernemingen zijn nu lid. Niet alleen de detailhandel, ook de horeca en grote bedrijven als Heros en Yara zijn lid. Die bedrijven doen best veel voor het dorp."Lees donderdag 29 maart meer in BN DeStem.