Volledig scherm
© ANP

OM eist zes jaar cel tegen 'dode' man wegens pinpasfraude

MIDDELBURG – Officieel is de 46-jarige Nigeriaan O.I. dood. Toch vindt officier van justitie Rob Rammeloo dat deze ‘dode’ een celstraf van zes jaar moet krijgen. Want hij vertrouwt de zaak niet. Zelfs de officiële overlijdensakte van de Nigeriaanse overheid is volgens hem mogelijk vervalst.

Tegen de rechtbank zei de officier donderdag dat de man verdacht wordt van vervalsen van documenten en dat hij pas overtuigd is van zijn dood als dat onomstotelijk kan worden bevestigd via een DNA-test.

Ook zei hij dat bekend is dat in Nigeria gefraudeerd wordt en dat het dus best zo kan zijn dat de man die overlijdensakte heeft geregeld. Hij noemde het ook opvallend dat de vrouw van de verdachte en zijn kind niet aanwezig waren bij de officiële begrafenis. ,,Dat geeft toch te denken.”

De man is de hoofdverdachte in een grote pinpasfraudezaak die speelde in 2010 en 2011. Samen met een aantal anderen had de man een systeem opgezet om pinpasjes en pincodes in handen te krijgen van klanten van de Rabobank.

Want die bank had destijds de beveiliging niet op orde. De bendeleden bestelden op naam van bankklanten een nieuw pinpas en wachtten bij diens woning de postbode op zodat ze de post in ontvangst konden nemen. En de volgende dag, als de pincode werd bezorgd, stonden ze er weer. Op die manier kregen ze heel wat pinpasjes en –codes in handen.

Een inwoner van Goes raakte daardoor 26.000 euro kwijt, een inwoner van Roosendaal 86.000 euro en bewoner van Woensdrecht zelfs 172.000 euro.

De maten van I. zijn in 2014 veroordeeld of vrijgesproken. De rechtszaak tegen de hoofdverdachte nam veel meer tijd in beslag omdat zijn advocate een rechter wraakte en de verdachte daarna ook verdween.

Vervolgens kwam het bericht van zijn overlijden waarna er door de ambassade onderzoek gedaan is of dat wel klopt. Volgens zijn advocate klopt dat zodat ze donderdag niet voor de rechtbank verscheen. Dat belette Rammeloo er niet van om zijn requisitoir te houden en zes jaar celstraf tegen een officieel dood verklaarde man te eisen.

Daarnaast vindt het OM dat die 'dode' 994.000 euro terug moet betalen aan de Staat. Want dat bedrag zou hij verdiend hebben met de pinpasfraude.

Uitspraak 2 maart.