Drukbezocht politiek café van stadsraad Axel vorig jaar.
Volledig scherm
Drukbezocht politiek café van stadsraad Axel vorig jaar. © Harmen Van Der Werf

Nog niemand voelt zich geroepen om het stokje van de stadsraad Axel over te nemen

AXEL - Voorlopig lijkt zich nog niemand geroepen te voelen het stokje over te nemen van de vorige week eensgezind opgestapte stadsraad Axel. Wijkwethouder Jurgen Vervaet wil toch een poging wagen een nieuw bewonersplatform van de grond te tillen.

Het is belangrijk, vindt Vervaet, dat er in elke stad en elk dorp in Terneuzen een belangenbehartiger is voor de bewoners, die ook als aanspreekpunt dient voor de gemeente en andere officiële instanties als woningcorporaties. ,,Maar om teleurstellingen in Axel te voorkomen, willen we nu eerst op papier zetten hoe zo'n bewonersorganisatie het beste kan worden vormgegeven.” Binnen een week of zes wil hij ‘een blauwdruk’ af hebben om daarna een oproep te doen aan alle geïnteresseerde Axelaars.

Te kritisch

De oude stadsraad is gestopt, omdat die zich niet serieus genomen voelde door onder meer de gemeente Terneuzen. 50Plus-raadslid Johan Hessing, eerder adviseur van de stadsraad, heeft daar begrip voor. ,,Dit speelt al anderhalf jaar. Het bestuur was te kritisch.” TOP/Gemeentebelangen-raadslid Peter Snoodijk uit Axel heeft er een andere kijk op. De stadsraad kwam volgens hem nauwelijks uit de verf. ,,Bewoners weten ons als raadsleden ook wel te vinden.”

Hoe ze ook van mening verschillen, Hessing en Snoodijk hechten allebei aan de terugkeer van een bewonersplatform in Axel. Voorzitter Chris de Caesemaeker van ondernemersvereniging Axclusief doet dat ook. ,,Er is een onafhankelijk orgaan nodig dat de belangen van Axel behartigt.” Hij ziet daarin evenwel geen rol weggelegd voor Axclusief. ,,Wij zijn er voor de ondernemers in Axel. Dat moet je gescheiden houden.”