Volledig scherm
De kleuters uit Groede waren te gast in Nieuwvliet. Ze voerden een piratenact uit. © Nicolai Peter

Nieuwvliet bruist, ook zonder school

Natuurlijk: het verdwijnen van een school geeft een tik aan een dorp. Maar funest hoeft het niet te zijn, bewijzen ze in Nieuwvliet.

Nieuwvliet, zaterdagmiddag. Wie 'even' bij Who's Got Talent in het dorpshuis wil kijken, komt van een koude kermis thuis. Parkeren moet een heel eind verderop; nergens is plaats. Eenmaal binnen puilt de podiumzaal in het dorpshuis uit. Laatkomers hebben geen stoel. Wie binnen de koppen telt, gaat zo over de tweehonderd heen. En dan zijn de vele tientallen kinderen, vooraan op lange banken, nog niet eens meegeteld.

Oftewel: Nieuwvliet bruist deze middag. Alweer. Want het dorp zet zichzelf ook al een paar jaar op de kaart met een omvangrijk winterfeest in de kerstvakantie. En zo is er regelmatig wat te doen. En dat voor een dorp waar afgelopen zomer de basisschool de deuren sloot. "Juist omdat de school verdween, hebben we er een schepje bovenop gedaan met activiteiten", vertelt Leontien Dieleman, met vier dorpsgenoten drijvende kracht achter kindercomité Sinte Pietertjes. "We willen laten zien dat hier nog genoeg te beleven is. Anders komen hier straks geen jonge gezinnen meer wonen. En dan hebben we wél een probleem."

Voorlopig gebeurt het omgekeerde: de sluiting van de school zorgt ervoor dat activiteiten drukker worden bezocht dan voorheen. "Kinderen uit Nieuwvliet gaan nu naar Groede en Zuidzande op school", vertelt Leontien. "Als er wat te doen is in hun dorp, nemen ze hun klasgenoten mee." Tot hun eigen verbazing mochten de Sinte Pietertjes daardoor afgelopen najaar zestig kinderen ontvangen tijdens de Halloweentocht in het dorp. "Dat waren er een stuk meer dan normaal." En zaterdag, tijdens Who's Got Talent, staan er maar liefst zestig kinderen op het podium, onder wie een heel stel uit Groede en Zuidzande.

Zo trapt een groep kinderen van de school uit Zuidzande de middag af, en hebben de kleuters uit Groede samen een piratenact ingestudeerd. "Op straat is het met het sluiten van de school wel stiller geworden", constateert Leontien Dieleman. "Maar zo lang we op deze manier lekker lawaai kunnen maken, komt het met Nieuwvliet wel goed."