Volledig scherm
De zeehond met plastic strapband om © EHBZ

Nieuw slachtoffer van plastic soep?
Zeehond in gevaar door plastic band

VLISSINGEN - Hulpverleners van Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (EHBZ) zijn bij Vlissingen op zoek naar een jonge zeehond met een stuk plastic om zijn lijf gewikkeld. Het dier kan gevaar lopen als het niet wordt verwijderd.

De zeehond van anderhalf jaar oud werd vrijdag gespot bij Vlissingen ter hoogte van strandopgang Zwanenburgseweg. Rond zijn lichaam zat een plastic strapband. Een hulpverlener probeerde hem te benaderen, maar de zeehond dook het water in.

Volgens Jaap van der Hiele van EHBZ is de zeehond in de groei en snijdt het plastic daardoor steeds dieper in zijn huid. "Het dier heeft er last van. We zien dat hij telkens naar het strand komt om te rusten. Dat doet een gezonde zeehond nooit. Die zoeken altijd een plaat in het water uit waar ze snel vanaf kunnen."

Van der Hiele kijkt zaterdagavond extra uit naar het dier. Hij verwacht dat de zeehond tussen Vlissingen en Domburg aan land gaat. 

Het komt volgens hem de laatste jaren steeds vaker voor dat zeehonden in de problemen komen door afval in zee. "Ze komen vast te zitten in visnetten of ze raken verstrikt in plastic troep. Vroeger kwam ik dat eigenlijk amper tegen."