Volledig scherm
© ThinkStock

Niemand meer met honger naar bed in Zeeuws-Vlaanderen

TERNEUZEN Als het aan Eveline Verhelst-Crämers uit Terneuzen ligt, gaat er in Zeeuws-Vlaanderen helemaal niemand meer met honger naar bed. En ze is al een héél eind op weg.

Een portie bami met saté? ‘Graag’, reageert iemand na nog geen tien minuten. Of een stapel zelfgebakken pannenkoeken? In een mum van tijd is het allemaal gereserveerd op de facebookpagina Zonder Honger naar Bed regio Zeeuws-Vlaanderen. De pagina brengt mensen die eten over hebben in contact met mensen die het financieel niet breed hebben. Het laagdrempelige initiatief van Eveline groeit snel. In twee weken tijd zijn er bijna 1200 mensen die eten aanbieden of het graag op komen halen. Alles gaat in goed vertrouwen en iedere dag komen er mensen uit heel de regio bij. Terwijl ze aanvankelijk hoopte om vijftig gezinnen in haar woonplaats Terneuzen te helpen.

“Het is mooi dat het zo hard gaat, maar tegelijkertijd ook schokkend. Dat er zoveel verborgen armoede is”, zegt Eveline. Zelf is ze moeder van drie kinderen en houdt van lekker eten met haar gezin. Daarom grijpt het haar aan. Dat het niet voor iedereen normaal is om dagelijks een verse maaltijd op tafel te kunnen zetten, om wat voor reden dan ook. “Ik heb al zulke lieve bedankjes gehad. Dat ik denk: jeetje, het gaat maar om een bordje hutspot.”

Hoe meer verhalen Eveline hoort, des te meer gedreven ze is om haar werk voort te zetten. Ze krijgt daarbij ook hulp. Reclamebureau BT-Sign maakte een logo, bij Keukenvisie Terneuzen konden maaltijdbakjes worden afgehaald en Print and Press maakte flyers. Die worden door heel de regio verspreid. Mensen denken spontaan mee. “Een mevrouw bood aan om een verrassingsontbijt voor een gezin te maken. Daar kwamen zo’n twintig aanmeldingen voor.” Uiteindelijk kregen vier gezinnen een tas vol lekkernijen. Ook zijn er dames die taart en traktaties voor jarige kinderen willen verzorgen. “Ik heb er zelfs een aparte agenda voor aangeschaft. Deze week gaat de eerste taart naar een jarige.”

Eveline is er iedere vrije minuut mee bezig, maar heeft ook nog een baan. De pagina heeft daarom inmiddels een tweede beheerder, Nelleke van Schaick uit Terneuzen. “De afgelopen weken waren een vuurdoop. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad.”


Bekijk voor meer informatie de facebookpagina.