Nazaat van plantagehouders: ‘Wie weigerde, kreeg de zweep’
pollVLISSINGEN - Nederland viert op 1 juli Keti Koti, de afschaffing van de slavernij. Zeeland - met name de Middelburgse Commercie Compagnie - liet zich bij die mensenhandel niet onbetuigd. De Zeeuwse voorouders van Maartje Duin bezaten een deel van een Surinaamse suikerplantage. Duin zocht contact met de nazaten van de slaven en maakte de podcast De plantage van onze voorouders.
Maartje Duin gaat woensdag 6 juli in het MuZeeum in Vlissingen in gesprek met Peggy Bouva, nazaat van slaafgemaakten, over de doorwerking van het slavernijverleden. Duin en Bouva zijn nazaten van dezelfde plantage. Duins betbetovergrootvader is Rudolph Willem graaf van Lynden, van 1860 tot 1876 Commissaris des Konings in Zeeland. Hij verwierf via zijn echtgenote een deel van plantage Tout Lui Faut in Suriname.
Poll
Keti Koti moet een nationale feestdag worden
-
Eens (19%)
-
Oneens (81%)
Je moet de geschiedenis kennen om te kunnen begrijpen wat de gevolgen zijn in onze huidige maatschappij
In de podcast De plantage van onze voorouders volgt Duin het spoor terug naar het verleden. Daarbij wordt ingegaan op vragen als: ben je verantwoordelijk voor de daden van je voorouders? Duin: ,,Moet je je als Duitser verantwoordelijk voelen voor wat Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog deed? Nee, dat is niet jouw persoonlijke verantwoordelijkheid, maar je moet de geschiedenis wel kennen om te kunnen begrijpen wat de gevolgen zijn in onze huidige maatschappij. Het gaat erom dat je de link legt en ziet hoe het slavernijverleden ook nu nog doorspeelt. Sylvana Simons krijgt regelmatig te horen: ‘Ga terug naar je eigen land!’ Zo’n uitspraak getuigt van weinig historisch besef. Het land waar zij geboren is, wás tot de onafhankelijkheid in 1975 ons land.”
Black Lives Matter
De vierde aflevering van de podcast, eind mei 2020, viel samen met de moord op de Afro-Amerikaan George Floyd, door een politieman. Als reactie daarop ontstond de mensenrechtenbeweging Black Lives Matter. Ruim vijfduizend mensen demonstreerden op de Dam in Amsterdam. Duin: ,,Mensen wilden begrijpen wat er gebeurde en zochten naar informatie. Zo kwamen ze bij onze podcast terecht. Een verdrietige aanleiding, maar het heeft de kennis over het onderwerp wel groter gemaakt. Het onderwerp staat nu ook duidelijk op de politieke agenda.”
Op 27 juni sprak Duin op uitnodiging van de Tweedekamercommissie slavernijverleden in Den Haag. Ze vertelde daar onder meer hoe haar mailbox sinds de podcast viral ging, vol zit met berichten, vaak zeer persoonlijk en emotioneel, van mensen die hun familiegeschiedenis met andere ogen zijn gaan bekijken sinds ze de podcast hoorden.
Duin legt in die podcast contact met Peggy Bouva, nazaat van slaven van de suikerplantage van haar voormoeder. Ze gaan samen op onderzoek uit en doen gruwelijke ontdekkingen. Zo lagen er mensen aan de ketting op Tout Lui Faut en moesten ze 48 uur achter elkaar werken. ,,Wie weigerde, kreeg de zweep.”
Standbeelden
Moeten we ‘besmette’ standbeelden van hun voetstuk halen? Nee, zegt Duin: dat is wegpoetsen. Zet een standbeeld náást - om maar iemand te noemen - Michiel de Ruyter, is haar suggestie. Van de Surinaamse verzetsheld Anton de Kom bijvoorbeeld, schrijver van Wij slaven van Suriname, die de verhalen over slavernij optekende van zijn vader en oma. ,,Laat de tijdsgeest van nu spreken. Niet het éne verhaal vertellen en het andere niet; laat álle facetten zien.”
Te gast bij het gesprek in het MuZEEum, op 6 juli, zijn ook Albertine Duin-van Lynden (de moeder van Maartje Duin), Angelique Duijndam van het Anti Discriminatie Bureau Zeeland en transcultureel psychiater Glenn Helberg. De bijeenkomst begint om 19.00 uur. Kaarten verkrijgbaar via eventbrite.nl.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Liefdevol kibbelend reizen André en Janny door Zeeland: ‘De Lange Jan 90 meter? Wat moet je met die informatie?’
MIDDELBURG - Het beeld van André van Duin die in Yerseke met tegenzin een oester leegslurpt, is goud. ,,Ik heb veel geleerd vandaag”, zegt hij later. ,,Dit nooit meer doen.” -
PREMIUMMET VIDEO
Erwin houdt natuurgebied Oranjezon goed in de gaten: ‘Brandgevaar is nu prioriteit nummer één’
VROUWENPOLDER - Nu het zo droog is, kan één smeulend sigaretje al te veel zijn. In natuurgebied Oranjezon bij Vrouwenpolder nemen ze geen risico. ,,Brandgevaar is nu prioriteit nummer één.” -
Gemist? Productie aed's hapert door chipstekort | Zeer grote brand in Ouddorp
Het Zeeuwse nieuws van vandaag gemist? Geen probleem. We zetten hier de belangrijkste artikelen van dinsdag 9 augustus voor u op een rij. -
Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte
De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen. -
PREMIUM
Nog twee Zomeravondconcerten aan Zee voordat het doek sluit
Eeuwenoude monumentale kerkjes vormen het decor voor een reeks sfeervolle zomerconcerten in de kustdorpjes van West-Zeeuws-Vlaanderen. De ‘Zomeravondconcerten aan Zee’ zijn sinds 1989 een begrip in de regio. Dit jaar is het de laatste keer dat de concerten plaatsvinden.
-
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan. -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen. -
PREMIUMmet Poll
Staat de wekker al? Meteorenzwerm licht deze week de hemel op
MIDDELBURG - Alle amateurastronomen opgelet: een van de meest spectaculaire meteorenzwermen, de Perseïden, is deze week te zien. ,,Al zul je de zwakkere meteoren niet zien door de volle maan.”