Nat eerbetoon aan burgemeester De Pree in Zaamslag

VideoZAAMSLAG - 10 juni 1969 Geen wolkje aan de hemel boven Zaamslag, het is warm. Burgemeester Jan de Pree van de toen nog zelfstandige gemeente Zaamslag heeft zojuist in jacquet en hoge hoed een toespraak gegeven ter gelegenheid van het splinternieuwe zwembad. 

,,Verwarmde zwembaden zijn er nog niet zo veel in Zeeland. Dit wordt wel het bad van de toekomst”, sprak de burgervader. Rest nog het doorknippen van het lint.

En dan doet de burgemeester iets onverwachts. In vol burgemeestersornaat springt hij in het bad, tot hilariteit van de toeschouwers. ,,Je kon de kinderen in Terneuzen horen”, herinnert Corrie van Harn (83) zich. ,,Uw hoed!, uw hoed! riepen de kinderen, want die was bij de duik afgegaan en dreef in het water.” 

Generaties

Gisteren zat ze eerste rang toen vanwege de vijftigste verjaardag van het zwembad Jack Begijn, wethouder en zelfverklaard zwembadburgemeester de beroemde duik van burgemeester De Pree nadeed. Hele generaties heeft Van Harn zwemmen geleerd in Zaamslag. Nog steeds wordt ze herkend als de badjuf van Zaamslag. ,,Het is zo belangrijk om te leren zwemmen. Of je het nou leuk vindt om te zwemmen of niet, kinderen moeten kunnen zwemmen. Het is ook zo jammer dat het schoolzwemmen is afgeschaft.”

Een zwembad is voor Van Harn meer dan alleen maar zwemmen. Het is ook een plek waar mensen elkaar ontmoeten. ,,Kinderen leren er samen spelen, rekening te houden met elkaar en ruzies uit te praten. Dat is zo belangrijk.”

Variant

Het zwembad werd eind jaren zestig aangelegd samen met de sporthal voor de lieve som van 750.000 gulden. De  gemeente Zaamslag kon kiezen tussen een wat groter zwembad of een kleinere verwarmde variant. Het werd het laatste, want verwarmde zwembaden hadden de toekomst. Burgemeester De Pree hoopte dat er subsidie zou komen voor natte gymnastiek. Het nieuwe bad trok in een maand tijd al 10.000 bezoekers. Een aantal dat nu in een jaar gehaald wordt. In 1979 werd de technische ruimte van het zwembad aangepast. En in 2012 werd het bad geheel gerenoveerd om aan alle wettelijke eisen van deze tijd te voldoen.

Quote

Of je het nou leuk vindt om te zwemmen of niet, kinderen moeten kunnen zwemmen

Corrie van Harn, Oud-badmeester Zaamslag

De gemeente Terneuzen is met vijf zwembaden bepaald goedbedeeld. Per hoofd van de bevolking heeft geen enkele Nederlandse gemeente er meer. Het is een erfenis van de herindeling van 1970 toen niet alleen Zaamslag nog voor het samengaan met Terneuzen een oude wens realiseerde, ook het zwembad in Koewacht werd vlak voor de herindeling bij Axel in 1970 geopend.

,,We hebben veel zwembaden in Terneuzen", sprak wethouder Begijn voor hij in het water dook. ,,Maar we hebben als gemeente besloten dat ze allemaal openblijven.” Goed nieuws voor de kleumende zeemeerminnetjes op de rand van het bad: ,,Jeeeuuuh!”

Volledig scherm
Wethouder Jack Begijn sprong net als de burgemeester bij de opening vijftig jaar geleden, met kleren en hoed op in het water om het lint door te knippen. © Boaz Timmermans
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement