Volledig scherm
De relikwieprocessie, met de steen en het deksel van de doopvont, op weg van de kerk in het Belgische deel van Koewacht (achtergrond) naar het bedehuis op Nederlands grondgebied. © Peter Nicolai

Mysterieuze relikwiesteen wisselt van Koewachtse kerk

KOEWACHT – Geloof kent geen grenzen. Dat bleek zondag in Koewacht toen bewoners aan beide kanten van de grens de historische parochiebanden aanhaalden. 

In een gezamenlijke processie werd onder andere de relikwiesteen van de apostelen Philippus en Jacobus van de inmiddels gesloten Belgische kerk overgebracht naar het bedehuis op Nederlands grondgebied. ,,Een kerk sluiten door terugloop van kerkgangers, is niet leuk”, zegt George van der Sijpt van Stichting Kerkbelang Koewacht. ,,Maar uiteindelijk zijn we blij dat de liturgische attributen wordt overgedragen aan ons godshuis.” 

Gescheiden

Koewacht kende tot voor de eerste Wereldoorlog één H.H. Philippus en Jacobus dorpskerk. In de oorlog werd Koewacht door de dodendraad gescheiden in een Nederlands en Vlaams gedeelte. Het bedehuis stond dan op Belgisch gebied. Nederlands Koewacht kreeg in 1922 de huidige, ook H.H.Philippus en Jacobus, genoemde kerk.

Quote

Wat er precies in de steen zit, blijft gissen

George van der Sijpt, Stichting Kerkbelang Koewacht

De processietocht vertrok na de palmwijding ter ere van Palmzondag door voorganger Ralf Grossert vanuit de Belgische kerk. De harmonie Eendracht Maakt Macht, verenigde grenskoren, misdienaars, acolieten en kerkgangers sloten aan. Naast de relikwiesteen werden onder andere het processiekruis, vaandels, lantaarns, wierookvaten en het deksel van de doopvont meegedragen. De zware doopvont uit 1767 stond al in de Nederlandse kerk. 

Altaar

Na de processietocht van zo’n 800 meter volgde nog een viering en ontmoeting. De relikwiesteen met resten van de twee apostelen krijgt uiteindelijk een plaatsje in het altaar. Van der Sijpt:,,Wat er precies in de steen zit, blijft gissen. Een stukje bot, tand of haarlok, niemand weet het.”

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement