Het fietsje van Mees lag meters verderop.
Volledig scherm
Het fietsje van Mees lag meters verderop. © Ginopress

Moeder zwaargewonde Mees (6): 'Wat ik zag was afschuwelijk'

MIDDELBURG - Op vrijdag 13 oktober stond de tijd stil voor familie De Lange uit Middelburg. Vader Jeppe (41) en zoon Mees (6) fietsten de Langevieleweg over en werden frontaal aangereden door een dronken bestuurder. "Wat ik zag was afschuwelijk", aldus moeder Lianda in een slachtofferverklaring bij de rechtszaak maandag.

"Aan de ene kant lag mijn man in een plas bloed. Aan de andere kant mijn lieve jongetje die kermde van de pijn. Dit is de grootste nachtmerrie van iedere moeder." 

Nu 8 maanden later, gaat de familie nog steeds gebukt onder de gevolgen. Vader Jeppe liep bij het ongeluk een schedelbasisfractuur op en brak meerdere ribben en botten. Hij is nu deels doof, heeft dagelijks pijn en kampt met zwaar geheugenverlies. Lianda: "Hij heeft geen herinneringen meer aan onze trouwdag, aan de geboorte van onze kinderen. Onze geschiedenis is gedeeltelijk gewist en onze toekomst ingrijpend veranderd." 

Quote

Van een gezin dat alles zelf deed, zijn we een gezin geworden dat afhanke­lijk is van zorg

Lianda de Lange
Jeppe de Lange met drie van zijn vijf kinderen. Rechts: Mees.
Volledig scherm
Jeppe de Lange met drie van zijn vijf kinderen. Rechts: Mees. © PZC
De auto van de verdachte is in beslag genomen.
Volledig scherm
De auto van de verdachte is in beslag genomen. © Ginopress

Hun zoontje Mees (6) liep hersenletsel en gekneusde nekwervels op. Sindsdien heeft hij moeite met slapen en concentreren. Hij is overgevoelig voor prikkels en geluid. Hij kan wel naar school, maar draagt er een hoofdtelefoon tegen het 'lawaai'. Ook de reactie van Mees werd voorgelezen in de rechtszaal. "Ik vind het jammer dat mijn hoofd nu zo anders is. Ik kan niet meer zo goed klimmen. Ik wou dat die man ons niet had aangereden. Als ik op mijn fiets zit moet ik daaraan denken en moet ik huilen." 

Lianda verloor in de jaren negentig bij een eerder ongeluk met een vrachtwagen één van haar benen. Het maakte de zorg voor het gezin met drie kinderen niet makkelijker. Vader Jeppe ving die fysieke ongemakken tot die bewuste vrijdag altijd voor haar op. "Jeppe en ik waren een team", concludeerde ze. "Van een gezin dat alles zelf deed, zijn we een gezin geworden dat afhankelijk is van zorg."

Lees ook

Eis tegen man die vader en zoon aanreed in Middelburg: 1 jaar cel