Volledig scherm
Kinderen zijn druk aan het werk in museum Het Bolwerk, onder leiding van bestuurslid Anne-Lies Soet (midden) en docente Anne Nobels (rechts). © Camile Schelstraete

Mensen trekken, daar moet je als museum wel wat voor doen

IJZENDIJKE - Zomaar een maandag in museum Het Bolwerk in IJzendijke. Binnen heerst gezellige drukte tijdens de workshop 'Een vorig leven' van Anne Nobels. Veertien kinderen werken met veel concentratie aan een flipboekanimatie: een boekje met tekeningen over vroeger die veranderen in een film als je heel snel bladert.

Het gebeurt regelmatig dat kinderen op die manier in het museum terecht komen. Het Bolwerk, dat zich vooral richt op de tijd van de Staats-Spaanse Linies in de zestiende en zeventiende eeuw, werkt daarvoor samen met kinderopvangorganisaties in Oostburg en IJzendijke. Het bestuur houdt ook activiteiten voor volwassenen, zoals lezingen, rondleidingen en fietstochten met een gids. Die extraatjes zorgen ervoor dat zo veel mogelijk doelgroepen worden aangeboord: kinderen, specialisten, 'toevallige' bezoekers en toeristen.

Vestingtaferelen

Ook de wisselexpositie trekt extra bezoekers. Het museum heeft dit jaar een tentoonstelling rond een schilderijencollectie van vestingtaferelen. De vestingen IJzendijke, Aardenburg, Lillo, Philippine, Sas van Gent, Axel en Hulst zijn op de schilderijen weergegeven. ,,Het zijn helaas allemaal kopieën, maar ook die gaan inmiddels al tachtig jaar mee", vertelt Harold van Damme, lid van de programmacommissie. ,,De originele schilderijen hangen in het Rijkskantoor in Den Haag." Daarnaast zijn er eeuwenoude kaarten te zien.

Nieuw in het winkeltje van het museum is onder andere het houten speelgoed van vroeger, gemaakt door mensen van Tragel Zorg in Oostburg en Klaslokaal 201, dat techniekworkshops geeft aan kinderen.

Meer informatie op de website staatsspaanselinies.eu.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement