Volledig scherm
Alex de Vos (tweede van links) biedt tweede kamercommissie zijn visiedocument over de uitvoering van het VN-verdrag aan. © Harmen Van Der Werf

'Mensen met beperking slechter af'

AXEL - Mensen met een beperking doen nog steeds niet volwaardig mee aan de samenleving, ondanks het VN-verdrag voor mensen met een handicap. Sterker nog, de ontwikkelingen van de laatste tijd en de voortdurende onzekerheid bij sociale werkvoorziening Dethon maken de situatie er alleen maar slechter op. 

Dat betoogde Alex de Vos uit Axel, al 21 jaar werkzaam bij Dethon, deze week voor de Tweede Kamercommissie sociale zaken en werkgelegenheid.

De Vos strijdt al jaren voor een betere positie van mensen met een handicap. Sinds mei is hij VN-ambassadeur voor het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. In het verdrag dat vorig jaar na tien jaar ook in Nederland van kracht werd,  is 'toegankelijkheid' op terreinen als wonen, werken, onderwijs, zorg en vervoer de norm.  Maar op het gebied van werk ziet De Vos enkel 'een respectloze, onverantwoorde en onnodige verslechtering op ons afkomen'. 

De Vos noemt als voorbeelden van de 'onsmakelijke plannen', de afschaffing van de loonkostensubsidie, de Wajongkorting en de BTW-verhoging op eerste levensbehoeften. ,,Hoezo bestaansrecht? Hoezo zelfredzaamheid? Hoezo toekomstperspectief?"

Je kan volgens hem niet volwaardig deelnemen als een van de elementen, bijvoorbeeld onderwijs of werk, ontbreekt. ,,Nederland blijft hangen op een minimale uitvoering van het VN-verdrag. We willen alles dichttimmeren met regeltjes. En ondertussen betekent dit nog meer onzekerheid voor de mensen om wie het gaat. Voor Zeeuws-Vlaanderen geldt dat nog sterker. Al drie jaar lang proberen we de werkgelegenheid bij Dethon veilig te stellen. Door terughoudend beleid blijft er WMO-geld over waardoor mensen van hulpmiddelen verstoken blijven en nog moeilijker kunnen aansluiten. We zijn hier op elkaar aangewezen, laten we er dan met z'n allen de schouders onder zetten om iedereen volwaardig te laten deelnemen aan onze samenleving en Dethon overeind te houden."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement