Volledig scherm
Marijke Stuut en Peter Nieuwenhuize zijn boos. © Marcelle Davidse

Marijke Stuut en Peter Nieuwenhuize zijn boze Zeeuwen. Luister nou eens naar ze!

GOES - Boze blanke mensen zijn overal. Ook in Zeeland. Ze kunnen zich niet meer met de gevestigde orde identificeren. Wat maakt deze Zeeuwen boos? Ze voelen zich genegeerd. Ze zijn ontevreden. Met loze verkiezingsbeloftes, de verdeling van staatsgeld, de verhoogde pensioenleeftijd. Of de multiculturele samenleving, maar als ze dat zeggen worden ze direct weggezet als racist.

Ook electoraal geograaf Josse de Voogd ziet dat een groep Nederlanders zich genegeerd voelt, zei hij gisteren in deze krant. Kiezers in ‘witte’ randgemeenten zijn vaak links-conservatief, legt De Voogd uit. Sociaal-economisch links, maar in cultureel opzicht behoudend. De multiculturele samenleving houden ze liever buiten de deur. Deze ‘gewone’ man uit het zuidwesten van Nederland kan zich niet meer met de gevestigde orde identificeren. Den Haag en andere onderzoekers begrijpen hen niet, stelt De Voogd. “Ze focussen op twee groepen: de hogere en de laagste inkomens in de grote steden. Zij wonen namelijk zelf in die steden en denken dat heel Nederland zo is.” Deze bevoorrechte klasse heeft het contact met de kiezers in andere delen van Nederland verloren, zegt De Voogd. “Zij zien in de grote steden de armoede en de achterstand onder de allochtonen en denken: wat lopen die blanke middengroepen in de middelgrote stadjes nou te zeiken over een paar procent minder?”

Maar de boosheid gaat dieper, bleek bij een rondgang in Goes. Het is niet alleen woede. Het is een mix met onbegrip, angst, het gevoel niet gehoord en vooral niet begrepen te worden. Luister nou eens!

Marijke Stuut (69) uit Wissenkerke:
“Het geld in Nederland moet beter verdeeld worden. De zorg heeft meer geld nodig. Ik heb twee verstandelijk gehandicapte pleegzoons die op een woongroep wonen. Begin van het jaar werd er vanuit de overheid geld beloofd voor vakanties en uitjes. Dat vond ik fijn. Maar op de helft van het jaar bleek dat geld toch niet te komen. Terwijl de hoge heren van zo’n organisatie dan gaan vergaderen op de Veluwe. Vergader dan in je kantoor, denk ik, en gebruik het geld dat dan overblijft voor die uitjes. Het personeel van de groepen doet heel erg hun best, maar ze zijn gewoon met te weinig mensen. Maar meer personeel kunnen ze niet betalen. Dat is erg, want sommige van die kinderen hebben veel meer zorg nodig. Het voelt rot. Het maakt me wel eens bang dat de maatschappij zo verhardt. Vanmorgen hoorde ik op de radio dat er een vrouw van haar fiets is geschoten. Vroeger kookten we voor de buren, nu kan iemand een paar weken dood in zijn huis liggen. Het maakt mij niets uit welke kleur iemand heeft. We moeten elkaar respecteren. Maar ik merk dat veel mensen vooroordelen hebben. Daar wil ik niet in meegaan. Het ligt ook heel erg aan jezelf of je last van anderen hebt. Ze kunnen ook wel zeggen dat alles aan de jeugd ligt, maar dat is niet zo. Het ligt aan de normen en waarden. En daar schort het wel eens aan.”

Peter Nieuwenhuize (56) uit Kapelle:
“In de media wordt alles aangedikt. Er worden gelijk conclusies getrokken. Kijk naar Trump. Ze zeggen dat hij er niets van kan, maar dat moet nog blijken. In de politiek is dat ook zo. De beloftes die er in de verkiezingstijd worden gedaan komen niet tot uiting. Het is dus moeilijk om een partij te kiezen waarop ik ga stemmen. Er zijn steeds akkefietjes. Ze moeten gewoon doen waar ze voor zijn aangesteld. Rutte heeft een keer iedereen duizend euro beloofd in de campagnetijd. Maar dat is nooit gebeurd. En zo zijn er meer voorbeelden. Het zijn loze beloften, die negen van de tien keer niet uitkomen. Wat ik ga stemmen weet ik nog niet. Iemand die echt voor mijn mening en visie staat heb ik nog niet gevonden. Dat is ook lastig in een democratie. In de samenwerking tussen VVD en PvdA zie je dat de VVD vaak aan het langste eind trekt. Ik heb in het verleden PvdA, SP en D66 gestemd. PVV wordt het sowieso nooit. Dat vind ik teveel overtrokken. Er is geen tolerantie meer in Nederland. Er zijn goede en slechte Marokkanen, maar ook goede en slechte Nederlanders.”

“De bezuinigingen op onderwijs en zorg vind ik erg. Mijn vrouw werkt in het ziekenhuis. Er staan soms bedden leeg, maar mensen kunnen niet worden opgenomen omdat er te weinig personeel is. Natuurlijk moet er bezuinigd worden. Maar doe dat op een andere manier.”