Volledig scherm
Paulus Potterstraat © HV Zeeland

Man die buurman hersenbloeding sloeg bij ruzie om biertje in Oostburg krijgt geen straf van rechtbank

OOSTBURG - De 41-jarige J.P.J. uit Oostburg is dinsdag door de rechtbank in Middelburg ontslagen van rechtsvervolging voor de mishandeling van zijn buurman eind april. De twee kregen ruzie om een biertje waarna J. zijn buurman een hersenbloeding sloeg. Volgens de rechtbank is er echter sprake van noodweer-exces, ofwel: J. handelde uit zelfverdediging.  

J. was die donderdagavond 25 april uitgenodigd door zijn buurman N. B. (39) voor een potje bier. In het huis aan de Paulus Potterstraat liep het uit de hand. B. werd boos op J. nadat die een biertje van hem afpakte. Hij eiste dat J. zijn huis uitging. Die weigerde, waarna B. een ijzeren pijp pakte en J. drie keer tegen zijn hoofd sloeg.

Eenmaal buiten pakte de bloedende J. zijn buurman beet en gooide hem op de grond. Een omwonende vertelde destijds aan deze krant dat J. minutenlang bleef inslaan en schoppen op het hoofd van de inmiddels bewegingsloze B. De rechtbank achtte dat echter niet bewezen en nam die overweging niet mee bij het bepalen van de straf.  

Omdat B. begon met slaan, vindt de rechtbank dat J. uit zelfverdediging handelde. Dat hij met het inschoppen op B. te ver ging, is duidelijk, maar wordt binnen het toelaatbare van het noodweer gezien: kortom, als exces beschouwd. De rechtbank ontslaat J. dan ook van alle rechtsvervolging.     

Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie tegen J. 24 maanden celstraf en een schadevergoeding van 16.000 euro. Of het OM in hoger beroep gaat tegen de uitspraak is nog onduidelijk.  

De uitspraak is hier te lezen.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement