De Indaver-vestiging bij Hoek vanuit de lucht.
Volledig scherm
De Indaver-vestiging bij Hoek vanuit de lucht. © Google Maps

Maatregelen moeten nieuwe GenX-besmetting voorkomen

HOEK - Afvalverwerker Indaver heeft maatregelen genomen om nieuwe GenX-besmettingen in Hoek te voorkomen. Zo heeft het bedrijf een tankwagen gehuurd die uitsluitend wordt gebruikt voor het transport van GenX-houdend afval tussen Dordrecht en Antwerpen.

Het gaat om afval van chemiebedrijf Chemours. Dat bevat het omstreden GenX, dat onder meer wordt gebruikt bij de productie van anti-aanbaklagen van pannen. Het afval wordt verbrand bij Indaver in Antwerpen.

DCMR Milieudienst Rijnmond stelde een onderzoek in nadat vorig jaar een ‘kruisbesmetting’ had plaatsgevonden bij Indaver in Hoek. Gebleken is dat een tankwagen die was ingezet voor GenX daarna ander afval heeft vervoerd, zonder dat de wagen volgens instructie tussendoor in Hoek was gereinigd. Volgens DCMR heeft Indaver aangegeven ‘dat dat ze scherper hadden moeten zijn in de communicatie naar de transporteur’.

Volgens de milieudienst zijn er geen overtredingen van de vergunning door Indaver geconstateerd. De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft vorige week Chemours wel een last onder dwangsom opgelegd.

  1. PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantaine'.
    Podcast

    PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantai­ne'.

    Deze week kwam schrijver Wim Daniëls naar Middelburg voor de PZC/Drvkkerylezing. In gesprek met PZC-verslaggever Jan van Damme vertelde hij over zijn nieuwste boek, de roman ‘Quarantaine’. Bij het gesprek in boekhandel de Drvkkery was met het oog op de coronamaatregelen geen publiek aanwezig. Het interview werd wel opgenomen, zodat geïnteresseerde lezers en alle mensen die dat leuk vinden er toch van kunnen meegenieten.