Volledig scherm
Lodewijk College, locatie Oude Vaart. © Harmen Van Der Werf

Lodewijk College in Terneuzen stelt inzet ‘stewards’ uit vanwege angst ouders en leerlingen

TERNEUZEN - Het Lodewijk College in Terneuzen zet voorlopig nog geen oudere leerlingen in die als ‘stewards’ andere scholieren aanspreken op ongepast gedrag. De leerlingen en hun ouders zijn bang dat ze in problemen komen vanwege dreigende vechtpartijen op en rond de school. 

De school zou vandaag starten met het landelijke initiatief ‘steward op school’. Leerlingen uit de op één na hoogste klassen krijgen training om medeleerlingen aan te sporen hun rommel op te ruimen of elkaar niet te trekken of duwen.

Geen antwoord op onrust

Het project wordt uitgesteld vanwege de spanningen op school.  Rector Jan Roose van het Lodewijk College laat in een brief aan de ouders en leerlingen weten dat diverse ouders het onder deze omstandigheden niet verantwoord vinden om schoolstewards in te zetten.

De indruk was ontstaan dat de stewards een antwoord waren op de onrust op en rond de scholen op de locaties De Rede en Zeldenrust-Steelantcollege, van voor de herfstvakantie. De schoolleiding deelt dat standpunt en bekijkt samen met de medezeggenschapsraad, leerlingenraad en ouderraad wanneer de stewards alsnog kunnen starten.

Eigenaar Stefan Klaassen van het bedrijf Steward op School uit Nuenen zegt dat zijn trainers vorige week op het Lodewijk College waren. Hij heeft begrip voor het besluit van de schooldirectie om de uitvoering op te schorten en snapt de zorgen van de ouders.

Spanningen

Aanleiding voor de spanningen is een ruzie tussen twee meiden op de Oude Vaart. Dat leidde afgelopen weken tot twee rivaliserende kampen die elkaar op sociale media blijven uitlokken om te vechten.

Bij de ruzie gingen meerdere meiden met elkaar op de vuist in de aula van de Oude Vaart en bij de speeltuin aan de Beethovenhof. Filmpjes van de vechtpartijen circuleren onder de jongeren. Op een van de filmpjes is te zien hoe zo’n vijf meiden inslaan op een meisje. 

Aanhoudingen

Het Lodewijk College geeft aan dat de betrokken meiden inmiddels zijn aangehouden en verhoord. Ze hebben bekend en zullen zich voor hun daden verantwoorden bij justitie. Ze worden verdacht van mishandeling.

Ook werden er jongeren van buiten het Lodewijk College aangehouden. Twee 14-jarige jongens uit Terneuzen zijn zaterdag verhoord voor hun betrokkenheid bij de vechtpartijen. Eerder werd al een 16-jarig meisje aangehouden en vorige week nog een 18-jarige jongen uit Biervliet.