Volledig scherm
Dow in Terneuzen. © Harmen van der Werf

Lek bij Dow Benelux: onbekende hoeveelheid kankerverwekkende benzeen in Westerschelde

TERNEUZEN - Een nog onbekende hoeveelheid benzeen is dinsdagavond in de Westerschelde gestroomd door een lekkage in een pijpleiding op het terrein van chemiebedrijf Dow bij Terneuzen. 

De bedrijfsbrandweer van Dow heeft rond 19.30 uur met assistentie van de Veiligheidsregio het incident onder controle gebracht. Het Braakmandok aan de Westerschelde is in verband met de benzeenlekkage afgesloten. Dow meldde woensdagavond dat de leiding ter plaatse volledig wordt geleegd in een opslagtank. Het bedrijf sprak ook de hoop uit dat het dok, waar gewoonlijk schepen worden geladen en gelost, weer zeer snel te kunnen openen. Volgens Dow heeft de situatie op het dok geen invloed op de gezondheid van omwonenden en medewerkers op en rond het Dow-industriepark. Persoonlijke ongevallen hebben zich bij het incident niet voorgedaan. De oorzaak van de lekkage is in onderzoek.

Benzeen is één van de meest geproduceerde chemische stoffen en wordt gebruikt als grondstof voor de productie van kunststoffen. Het is kankerverwekkend, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), en kan ook bij natuurlijke processen ontstaan, bijvoorbeeld in vulkanen of bij bosbranden. Het RIVM meldt verder nog over benzeen dat het snel verdampt, slecht oplost in water en zeer brandbaar is.

Geschrokken

Het Terneuzense GroenLinks-raadslid Ernst Jonker heeft naar aanleiding van het incident woensdag schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W. Hij zegt geschrokken te zijn van de lekkage bij Dow. ‘Het brengt maar weer eens aan het licht wat de risico's van dergelijke bedrijven zijn', aldus Jonker. Hij vraagt onder meer of Dow volgens de regels het voorval heeft gemeld en verzoekt om een overzicht van meldingen van incidenten bij Dow de afgelopen achttien maanden, met een risico-analyse.

DCMR Milieudienst Rijnmond, die in Zeeland verantwoordelijk is voor grote chemische bedrijven als Dow, reageerde woensdagmiddag schriftelijk. Dow moet op basis van de Wet milieubeheer, aldus DCMR, binnen zes weken rapporteren hoe de lekkage heeft kunnen gebeuren en wat het bedrijf eraan doet om dit in de toekomst te voorkomen. De milieudienst zal de rapportage vervolgens beoordelen. Als blijkt dat er sprake is van verwijtbare feiten, zal DCMR handhavend optreden in opdracht van de provincie Zeeland.

Volledig scherm
Dow met links Braakmanhaven en -dok. © Google Maps