Kloosterzande; (Zeeuws) 09/12/2019. Fiets verlichtingsaktie op basisschool Het Getij. (tekst Edy de Witte)
Volledig scherm
Kloosterzande; (Zeeuws) 09/12/2019. Fiets verlichtingsaktie op basisschool Het Getij. (tekst Edy de Witte) © Peter Nicolai

Leerlingen basisschool Kloosterzande zijn net filmsterren met hun verlichte fiets

KLOOSTERZANDE – Als een filmster over een door lampjes omgeven rode loper met de fiets het schoolplein op komen. In het kader van een verlichtingsactie werden de ruim 250 leerlingen van basisschool ‘t Getij in Kloosterzande maandagochtend op deze wijze verwelkomd. 

,,Goede verlichting en reflectie op de fiets zijn van levensbelang, zeker in deze donkere dagen voor kerst", zegt directeur Godfried Blaeke. De actie was opgezet door de verkeerswerkgroep van ‘t Getij in samenwerking met de plaatselijke rijwielhandel. Werknemers van dit bedrijf bekeken de tweewielers ook nog eens of ze werkelijk voldoen aan de verplichte verlichtings- en reflectienormen. Veel leerlingen hadden hun stalen ros extra in het licht gezet met onder meer kerstlampjes om het stuur en spaakverlichting. 

Net als de kerstboom

De 5-jarige Mika toonde trots zijn verlicht fietsje. ,,Net als onze kerstboom thuis”, riep hij spontaan. Jordy (10) is zich er van bewust dat goed opvallen in het verkeer belangrijk is. ,,Papa en mama hameren daar thuis ook op. Op mijn blauwe mountainbike heb ik naast voor– en achterlicht ook een blauwe lichtslang in de wielen. Daarnaast draag ik een jas met reflecterende stroken.” Door de lange lichtstoet en de fietsencontrole werd het aanvangsuur van de school wat verlaat. Maar dat kon de kinderen niet deren. Er klonk ook muziek. Dat nodigde veel leerlingen uit om op het vroege uur flink op en neer te springen om zo goed opgewarmd de les te kunnen starten. Als cadeautje kregen de bovenbouwleerlingen nog een reflecterend ventieldopje. Voor de jonge kinderen was er een spaaklicht en sticker met de tekst ‘Licht aan, goed bezig’.