Landbouwschuur met asbestdak bij Axel brandt volledig uit

Video / Update 18.37 uurAXEL - Een landbouwschuur aan de Hulsterseweg, ten oosten van Axel, is donderdagmiddag volledig in vlammen opgegaan. Daarbij is asbest vrijgekomen. Bewoners werden gewaarschuwd met een NL-Alert omdat er veel rook vrij kwam. Hoewel de brand rond een uur of vijf onder controle was, heeft de brandweer nog de hele vrijdag nodig om na te blussen.

De brand brak even voor half twee uit. Het vuur sloeg zo snel om zich heen dat de schuur al grotendeels in brand stond toen de brandweer kwam aanrijden. Meetploegen werden opgeroepen omdat er veel rook vrijkwam en omdat er asbest in het dak van de schuur zat.

Bewoners in de directe omgeving werden met een NL-Alert opgeroepen om ramen en deuren dicht te doen. Overigens heeft de boerderij niet veel directe buren. In de schuur lagen volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) landbouwproducten opgeslagen. Er waren geen mensen of dieren in de schuur en er zijn ook geen gewonden gemeld.

Weg afgezet vanwege asbest

Even voor vijven is het sein ‘brand meester’ gegeven. De schuur moet helemaal leeg gemaakt worden. Daarvoor moet een deel worden gesloopt, omdat de constructie van de schuur ernstig is aangetast. Om dat veilig te kunnen doen wordt een mobiele hijskraan ingezet.

De meetploegen hebben vastgesteld dat het gebied waarin asbest terecht is gekomen zich beperkt tot de Linieweg. Die is afgezet totdat het asbest door een gespecialiseerd bedrijf is verwijderd. Even na vijven is een nieuw NL-Alert gestuurd naar bewoners in de omgeving waarin stond dat alle waarschuwingen zijn ingetrokken. Stichting Salvage ondersteunt de eigenaar bij de afhandeling van de schade.

Volledig scherm
© Harmen van der Werf
Volledig scherm
De brandweer gaat de brand in de landbouwschuur te lijf. © Harmen van der Werf
Volledig scherm
© HV Zeeland