Dirk Steijaert met emmer vers gesneden ZVL Friet.
Volledig scherm
Dirk Steijaert met emmer vers gesneden ZVL Friet. © Denis Steijaert

Landbouwbedrijf Nieuw Namen zoekt met eigen voorgesneden friet de consumenten op

NIEUW NAMEN - In nood ontstaat heel wat creativiteit. Zo ook op het landbouwbedrijf van de familie Steijaert bij Nieuw Namen. Zoons Dirk en Toon zoeken met eigen voorgesneden friet de consumenten op, onder de merknaam ZVL Friet.

,,Honderd ton ofwel honderdduizend kilo hebben we nog vrij in voorraad", vertelt vader Denis. ,,De markt voor frietaardappelen is door de coronacrisis in elkaar gezakt. Mijn zoons hebben dit daarom opgepakt.” Vrijdag is ZVL Friet via een speciale Facebook-pagina gelanceerd. Het slaat goed aan, volgens Denis. ,,We zullen er geen honderd ton mee weg krijgen, maar alle beetjes helpen. Zo gaan we ook voedselverspilling tegen. Anders worden ze verwerkt tot veevoer of gaan ze naar een vergister.”

Druk mee

De Steijaerts zijn er druk mee, met de aardappelen schoonmaken, schrapen en vervolgens tot friet snijden met een professionele snijmachine. Denis: ,,Die hadden we gelukkig al.” Vijf euro is de prijs per twee kilo friet in vacuüm verpakte zakken. Bestellen kan via WhatsApp 06-20482328 of zvlfriet@gmail.com, met vermelding van het aantal zakken, leveradres, contactgegevens en telefoonnummer. Voor 11.00 uur besteld vindt dezelfde dag levering voor 18.00 uur plaats, op donderdag, vrijdag en zaterdag in de gemeente Hulst.

Zo'n negenhonderd ton hebben de Steijaerts ook nog op contract liggen, voor verwerking door frietfabrieken. Denis gaat ervan uit dat die worden afgenomen, al hebben de fabrieken de productie flink teruggeschroefd na de sluiting van de horeca. ,,Als er schaarste is en de prijs hoog, moeten wij ze ook leveren tegen de afgesproken contractprijs.”

Logo ZVL Friet van landbouwbedrijf Steijaert bij Nieuw Namen.
Volledig scherm
Logo ZVL Friet van landbouwbedrijf Steijaert bij Nieuw Namen. © Facebook ZVL Friet
 1. Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen’
  PREMIUM

  Laatste ritje komt stuntman Rico duur te staan: ‘Tja, de politie kan niet blijven waarschu­wen’

  SCHARENDIJKE - Dat hij het braafste jongetje van de klas niet is, weet hij zelf ook wel. Rico de Jonge springt van hoge bruggen en drift er regelmatig op los met één van zijn auto's. Soms gaat dat goed, maar vaak ook mis. Zoals zaterdagmiddag op de Brouwersdam, waar hij het gestunt moest bekopen met drie bekeuringen van bij elkaar zo'n 1000 euro en een verplichte rijvaardigheidscursus. ,,Tja, de politie kan niet blijven waarschuwen, hè.”
 2. Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheersbaar’, ook Belgen komen niet massaal
  video

  Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheers­baar’, ook Belgen komen niet massaal

  VLISSINGEN - De zon schijnt volop, er staat een lekker windje ter afkoeling, en dan is het ook nog eens een feestdag. Je zou dus verwachten dat de Zeeuwse stranden weer vol zouden liggen. Toch zijn er volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) ‘geen signalen’ dat het gevaarlijk druk is op recreatieplaatsen. In de grensplaatsen Hulst en Sluis is ook geen sprake van overmatig veel Belgenbezoek.