Laatste resten van brandende composthoop van 900 m3 in Schoondijke geblust

Update: 08.00 uur I VideoSCHOONDIJKE - De brandweer is bijna de hele nacht in touw geweest om een brand te bestrijden in een 3 meter hoge composthoop van 300 m2 bij Schoondijke. De berg afval is helemaal uit elkaar gehaald en afgeblust. Het vuur ontstond gisteravond en zorgde voor een enorme rookwolk die richting Oostburg trok. 

De rookwolk van zo’n 100 meter trok over de weg richting Oostburg, maar leverde geen gevaar op voor het verkeer. De Veiligheidsregio Zeeland waarschuwde uit de lichtgrijze rook te blijven en zonodig ramen en deuren te sluiten. 

Volledig scherm
© HV Zeeland

De composthoop aan de Lange Heerenstraat bestaat uit groenafval, zoals snoeihout, bladeren, boomstronken en gemaaid gras. Een meetploeg controleerde de omgeving en verrichtte metingen. Uit eerste metingen bleek dat er geen schadelijke concentraties waren op ‘leefniveau’ (ofwel: niveau van mensen en dieren). 

Bij de brand komt veel rook vrij.
Volledig scherm
Bij de brand komt veel rook vrij. © AS Media

De brandweer was aanwezig met 3 blusvoertuigen, een hoogwerker en 2 waterwagens. De berg is uit elkaar gehaald. Het brandende afval werd daarna afgeblust. De brandweer laat het vuur gecontroleerd uitbranden. De rook kan nog uren voor stankoverlast zorgen. 

​Het is overigens niet de eerste keer dat de brandweer naar het terrein moest om te blussen. In oktober ging het ook mis en in de zomer en het najaar van 2018 was er ook brand.

Volledig scherm
© HV Zeeland