Klapdag in Hulst en Clinge: politie houdt vier verdachten aan voor fraude met Covid-subsidies en PGB’s
videoHULST - De politie en de Fiod zijn vandaag met tientallen mensen meerdere panden in Zeeuws-Vlaanderen binnengevallen. Het gaat om een onderzoek naar fraude, valsheid in geschrifte en witwassen. Er zijn vier personen aangehouden. Een van de verdenkingen is dat er gefraudeerd zou zijn met Covid-subsidies en persoonsgebonden budgetten (PGB’s).
Maurice Steketee, Sheila van DoorsselaerLaatste update:19-10-21, 18:05
De politie ziet een 64-jarige man uit Clinge als hoofdverdachte. Hij is voormalig accountant en heeft ook bij de Belastingdienst gewerkt. Hij zou zijn kennis en expertise op financieel gebied volgens de politie ook aanbieden aan criminelen.
Het was dinsdag ‘klapdag’ in en om Hulst. Met tachtig man sterk vielen leden van de Fiod en diverse politie-afdelingen ‘s ochtends binnen in panden in Hulst, Clinge, Terneuzen, Heikant en Nieuw Namen. Het betrof een woning in de Kleine Bagijnestraat in Hulst en een villa aan de Blomweg in Clinge. Volgens politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage werd ook gezocht naar vermogen en eventuele dure auto’s en horloges. ,,Er zijn ook geldhonden en zogenoemde digi-honden ingezet. Die laatste kunnen speuren naar verborgen computers of usb-sticks.” Het betreft volgens Uytdehage een fors financieel onderzoek dat al ruim een jaar loopt.
‘Ik heb hier niks mee van doen’
In de Blomweg in Clinge staat maar één huis, een mooi landhuis, ver van de straat af en met weilanden voor paarden eromheen. Op dit adres staat een bedrijf ingeschreven. De bewoner en mede-eigenaar van het bedrijf zag dinsdagochtend een heleboel mensen voor zijn deur staan. Ze kwamen het huis doorzoeken. Zelf is hij geen verdachte in de zaak. ,,Ik heb hier persoonlijk helemaal niks mee van doen en mijn bedrijf ook niet. Dat wil ik wel even heel erg benadrukken. De politie was verder heel correct, ze hebben wat spullen meegenomen en alles netjes achtergelaten.” Het blijkt de politie te gaan om de vorige eigenaar van de villa. Dat is geen onbekende van ze. In september 2015 werd in een van de loodsen op het terrein van de villa al eens een hennepkwekerij aangetroffen.
Er zijn ook geldhonden en zogenoemde digi-honden ingezet. Die laatste kunnen speuren naar verborgen computers of usb-sticks
Willem-Jan Uytdehage, Woordvoerder politie
In de Kleine Bagijnestraat was dinsdagochtend slechts aan een aantal verkeerd geparkeerde onopvallende auto’s met het politielogo achter de voorruit te zien dat er iets loos is. Het was stil in het eenrichtingsstraatje in de binnenstad. Alleen in één woning brandden alle lampen, beneden en boven. De voordeur stond wagenwijd open en achter de ramen liepen schimmen in alle kamers. Maar toen interesse in het pand werd bemerkt, werd de voordeur gauw gesloten.
Over de drie overige aanhoudingen kon Uytdehage dinsdag nog niets zeggen. Wel dat de invallen met elkaar verband houden. De Fiod hield de hoofdverdachte al wat langer in het vizier. De woordvoerder kon ook niet zeggen of er nog meer aanhoudingen werden verwacht. ,,Nu volgt het onderzoek naar de spullen die zijn meegenomen uit de panden. Dit zal ook nog lange tijd gaan duren.” De verdachten zitten in beperking: zij mogen geen contact met de buitenwereld hebben.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.