Volledig scherm
© Lex de Meester

Kerncentrale Borssele zeker nog meerdere weken dicht

BORSSELE - De kerncentrale in Borssele blijft zeker nog meerdere weken dicht. De reparatie van kapotte onderdelen gaat veel langer duren dan gedacht.

Dat meldt exploitant EPZ. De centrale werd ruim een week geleden uitgeschakeld na een storing. Het ging om een probleem met een elektrisch onderdeel van het systeem dat de reactor beveiligt. 

Pomp

Na onderzoek blijkt de hoofdkoelmiddelpomp kapot. Bij het uit elkaar halen bleek dat een aantal onderdelen moeten worden vervangen. Daar is meer tijd voor nodig dan gedacht. De leverancier van de pomp levert hiervoor, naast eigen specialisten, ook de benodigde specialistische apparatuur.

Lagers

Daarnaast kan één van de al gedemonteerde onderdelen (de draagkap van één van de lagers) niet zonder meer worden teruggeplaatst. Dat onderdeel is naar de leverancier opgestuurd om weer ‘als nieuw’ te worden gemaakt. Als deze niet gereviseerd kan worden, moet mogelijk een ander exemplaar worden gemaakt. Ook daar gaat veel tijd overheen.

Hoe lang de reparatie van de centrale gaat duren is niet duidelijk. Dat is dus afhankelijk van de levertijd van de draagkap en de tijd die nodig is voor het voorbereiden, repareren en weer monteren van de hoofdkoelmiddelpomp.  EPZ stelt dat de centrale zeker nog meerdere weken stil staat.