Jeugdzorgorganisatie Intervence verdwijnt, lot personeel onzeker
MIDDELBURG - Stichting Intervence wordt opgedoekt. De taken van de Zeeuwse organisatie voor jeugdbescherming worden overgenomen door drie andere organisaties. Het personeel is dinsdag ingelicht en reageerde boos. Vakbond FNV dreigt met acties.
Delen per e-mail
Intervence begeleidt en ondersteunt gezinnen en kinderen die te maken krijgen met jeugdbescherming of jeugdreclassering. Dat doet zij in opdracht van de dertien Zeeuwse gemeenten.
Er zijn al langer zorgen over vooral de financiële situatie van Intervence. De gemeenten betalen sinds twee jaar extra om de organisatie in stand te houden. Zonder dat geld zou zij het niet redden.
Niet realistisch
De afgelopen maanden is onderzocht hoe het verder moet met de stichting. Daaruit is volgens de gemeenten gebleken dat zelfstandig voortbestaan financieel niet realistisch is. Ook overname door een andere organisatie is niet haalbaar. Er zijn wel partijen benaderd. Daarvan heeft er een de overnamekansen onderzocht, maar die haakte uiteindelijk af zonder een bod te doen.
Het opheffen van Intervence is daarom de enige mogelijkheid die overblijft. De taken van de stichting worden opgesplitst in drie delen en vervolgens overgenomen door Leger des Heils, Briedis Jeugdbeschermers en William Schrikker Groep. Zij zijn al actief in, onder meer, Zeeland.
Hard besluit
Jack Werkman, namens de Zeeuwse gemeenten voorzitter van de Jeugdregio Zeeland, spreekt van een ‘hard besluit’. ,,Maar we hebben een heel traject doorlopen, met Intervence en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Samen hebben we de drie scenario’s afgepeld en bleef alleen deze optie over.”
Hij wijst erop dat de problemen bij Intervence al geruime tijd spelen en dat het er niet naar uitziet dat de organisatie binnen afzienbare termijn financieel gezond wordt. ,,Bovendien is er een aantal andere problemen aan de orde: er is een hoog ziekteverzuim en de bedrijfsvoering en bedrijfscultuur zijn niet op orde.”
Voor Intervence is het een hard gelag. Zij heeft steeds gepleit voor voortzetting of overname, vooral omdat de kans dan het grootst is dat de zorg voor gezinnen op dezelfde manier kan doorgaan. ,,Dat staat voor ons voorop”, zegt directeur-bestuurder Sira Kamermans. ,,Bovendien hebben we ontzettend hard gewerkt om de problemen die er waren, weg te werken. Volgens ons is er forse vooruitgang geboekt.”
Warme overgang
Wat de precieze gevolgen zijn voor het personeel en de cliënten, is nog onduidelijk. De Zeeuwse gemeenten willen het contract al per 1 januari opzeggen. Er komt een projectorganisatie die de ontmanteling van Intervence op zich neemt en moet zorgen voor een ‘warme overgang’. De verwachting is dat het totale proces zes tot negen maanden in beslag neemt.
De nieuwe partijen zeggen er open voor staan om gezinsmanagers over te nemen. Vooral het lot van het ondersteunend personeel is zeer onzeker. De kans dat zij meekunnen, is klein.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PvdA in Tweede Kamer bezorgd over Zeeuwse plannen ’s Heeren Loo
MIDDELBURG - De PvdA in de Tweede Kamer wil opheldering van minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) over de situatie bij ’s Heeren Loo in Zeeland. De instelling, die in 2019 Arduin overnam, wil af van het kleinschalig wonen en de huisvesting van cliënten centraliseren op een aantal locaties. -
PREMIUM
Zeeuwse gemeenten willen gedupeerden van toeslagenaffaire graag helpen, maar: ‘We weten nu niet wie het zijn’
VLISSINGEN - Zeeuwse gemeenten staan positief tegenover de oproep om ook de lokale schulden van gedupeerden van de toeslagenaffaire kwijt te schelden. Probleem is wel dat zij die mensen nu niet in beeld hebben. -
PREMIUM
‘Opheffen van Intervence is volstrekt onaanvaardbaar’
MIDDELBURG - De aangekondigde opheffing van jeugdzorgorganisatie Intervence heeft tot grote verontwaardiging geleid. Vakbond FNV noemt het besluit ‘volstrekt onaanvaardbaar’ en sluit acties niet uit. De cliëntenraad spreekt van het ‘slechtst mogelijke scenario’. -
PREMIUM
Zij willen meer thuiswerken na corona. ‘Het kantoor verandert van werkplek in een ontmoetingsplek’
VLISSINGEN - Al tien maanden werken we aan de keukentafel. De auto staat stil, we webcammen de hele dag en doen tussendoor een wandelingetje met de hond. Wel missen we onze collega’s en vinden we het lastig om tijdens werk de kids te begeleiden. Na corona dan allemaal terug naar kantoor? Zeker niet, blijkt uit een enquête van de PZC. Tineke (63), Leander (45) en Henk (56) kunnen erover meepraten. Geen van hen wil weer helemaal terug naar kantoor. ,,Dat wordt meer een ontmoetingsplek.” -
PREMIUM
COLUMN Kom op, Klaas Dijkhoff, meteen ‘staatscrèche’ roepen is echt te flauw
Gratis kinderopvang? Klaas Dijkhoff moet er niks van hebben. ,,Voor je het weet heb je staatscrèches”, sneerde hij in de Tweede Kamer.
-
Zeeuwse voorronde debatwedstrijd Op weg naar het Lagerhuis uitgesteld
MIDDELBURG - De Zeeuwse voorronde van de debatwedstrijd Op weg naar het Lagerhuis is verplaatst. Hij stond gepland op 26 januari in de Statenzaal in Middelburg. Dat wordt nu dinsdag 23 februari en dan nog onder voorbehoud. -
PREMIUM
Schone energie die de polder ongerept laat: wie heeft het Ei van Columbus?
VLISSINGEN - Schone energie die niet de mooie vergezichten in de polders verpest. Wie daarvoor een slim idee heeft, kan het indienen bij windenergiecoöperatie Zeeuwind en innovatiecentrum Dockwize. Zeeuwind verdeelt 30.000 euro aan vouchers over de beste inzendingen. -
PREMIUM
Ze zijn achterhaald; Hulst weet nu wie de makers van twee kunstwerken zijn
HULST - Wie heeft er meer informatie over het witte beeld dat bij de polikliniek staat? En wie weet wie de maker van het kunstwerk is bij de oude school in de Tabakstraat? Die oproep deed de gemeente Hulst, met succes. Inwoners achterhaalden de namen van twee kunstenaars.