Volledig scherm
© ThinkStock

In Zeeland wonen relatief de meeste miljonairs

VLISSINGEN - In Zeeland wonen relatief de meeste miljonairs; bijna 2 procent van de huishoudens heeft een vermogen van 1 miljoen euro of meer. Dat zijn 3200 huishoudens (afgerond op honderdtallen).

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal miljonairs is in tien jaar tijd met ruim 50 procent gegroeid. Telde Nederland begin 2006 nog 72.000 miljonairshuishoudens, een decennium later was dat 112.000.

Zeeland telt relatief de meeste miljonairs, aldus het CBS. Tien jaar geleden stond de provincie Utrecht nog op de eerste plaats. De minste miljonairs zijn te vinden in Groningen, Flevoland en Limburg.

De meeste huishoudens met een miljoen of meer wonen op Schouwen-Duiveland (500), gevolgd door Sluis (400) en Borsele (300).  In Vlissingen, Kapelle en Noord-Beveland wonen de minste miljonairs (allemaal 100).

Van alle Nederlandse gemeenten telt het Gooise Laren telt de meeste rijkaards: bijna elf procent van de huishoudens bezit een miljoen of meer aan vermogen, op de voet gevolgd door Blaricum, Bloemendaal en Wassenaar. 

Boeren

Nog steeds zijn de meeste miljonairs man. Ruim de helft van hen is ondernemer. Een derde is met pensioen en 14 procent staat als werknemer op de loonlijst.

Bijna een op de vijf (werkende) miljonairs werkt in de land- of bosbouw en de visserij. De agrarische sector is daarmee de grootste bedrijfstak voor miljonairs, stelt het CBS. 

Opleiding

Hoogopgeleide miljonairs zijn vaker werknemer in zorg en specialistische dienstverlening. Laagopgeleide miljonairs zijn relatief vaak zelfstandig ondernemer, met name werkend in de landbouw.