Volledig scherm
Zeehondje Dax in zeehondenopvang A Seal in Stellendam.

In Renesse gevonden zeehondje Dax doodgeschoten in Frankrijk

RENESSE - Zeehondje 'Dax', dat vorig jaar verzwakt aanspoelde op het strand van Renesse, is in Frankrijk door een jager/stroper doodgeschoten. Het diertje is dood gevonden op het strand van 'Salines aux Hemmes de Oye-Plage'. ,,Dit is zeer spijtig'', reageert Karola van der Velde, van zeehondenopvang A Seal in Stellendam.

Het CMNF Coordination Mammalogique du Nord de la France heeft de dood van het zeehondje gemeld op Facebook. Dax werd op 19 augustus vermagerd (15,56 kilo) en uitgeput aangetroffen op het strand van Renesse. 

Het beestje is toen overgebracht naar de zeehondenopvang A Seal in Stellendam en is na herstel op 26 oktober weer uitgezet op het strand van Ouddorp.

Autopsie

Nauwelijks twee en een halve maand later, op 10 januari, werd Dax dood aangetroffen op het Franse strand. Uit autopsie in de Universiteit van Luik is gebleken dat de zeehond nog leefde toen het werd gevonden. 

Uit röntgenfoto's blijkt dat de kop van het beestje vol zat met hagel (kogeltjes). De dierenbescherming van Calais in Frankrijk heeft een klacht ingediend bij de overheid (Rijksdienst voor jacht en wilde fauna) wegens vernietiging van een beschermde diersoort waarna een onderzoek is opgestart. 

Quote

Laten we hopen dat de Franse autoritei­ten dit onderzoe­ken en de dader opsporen.

Karola van der Velde

Karola van der Velde, bedrijfsleider van A Seal in Stellendam, vindt het verschrikkelijk. ,,Deze dieren zijn beschermd. Dit hoort gewoon niet. Laten we hopen dat de Franse autoriteiten dit onderzoeken en de dader opsporen. Dieren kunnen een natuurlijke dood sterven, dat komt uiteraard voor. Maar dit... dit is ons nog nooit overkomen. Dit is spijtig en zonde van onze moeite om het beestje te redden.''

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement