Volledig scherm
Het Belfort van Sluis © Peter Nicolai

In navolging van Leiden houdt Sluis eerste Cleveringalezing

SLUIS - Sluis haakt aan bij de Universiteit van Leiden, met het houden van een Cleveringalezing. Die houdt stichting Johan Hendrik van Dale op maandag 25 november in het Sluise belfort.

De Universiteit van Leiden herdenkt jaarlijks professor Cleveringa. Hij was decaan van de Leidse rechtenfaculteit en hield op 26 november 1940 een toespraak, om te protesteren tegen het ontslag van Joodse medewerkers. De Duitse bezetters namen Cleveringa gevangen na zijn toespraak. Hij werd vastgehouden tot de zomer van 1941.

De professor wordt in Leiden jaarlijks herdacht sinds 1970, door middel van een lezing waarbij recht en vrijheid centraal staan. Op meerdere plaatsen waar Leidse alumni wonen, wordt er in november een Cleveringa-lezing gehouden. Professor Eric Vermetten houdt de eerste Cleveringa-lezing in Sluis. Hij staat stil bij de psychische schade die mensen kunnen oplopen tijdens de oorlog en de mogelijkheden voor behandeling. Aanvang is 20.00 uur, toegang is gratis. Op voorhand moet wel aangemeld worden via 0117-461700 of sluis@vvvzeeland.nl.