Herdenking op 17 Oktoberplein.
Volledig scherm
PREMIUM
Herdenking op 17 Oktoberplein. © Harmen Van Der Werf

IJzendijke weer twee dagen oorlogsgebied, bij viering 75 jaar bevrijding

IJZENDIJKE - Het centrum van IJzendijke is dit weekend weer twee dagen oorlogsgebied, met zaterdag legervoertuigen en zwaarbewapende militairen in de Koninginnestraat en op de Markt. Net iets meer dan 75 jaar geleden was dat ook zo, toen Canadezen IJzendijke 17 oktober 1944 bevrijdden. Zondag gaan de activiteiten nog door, bij de boerderij van de familie De Dobbelaere aan de Isabellaweg waar bij een ontploffing 20 oktober 1944 veel mensen omkwamen.

 1. Op je kont in het zand, rust
  Zomerhit

  Op je kont in het zand, rust

  Ik weet niet hoe het met jou is, maar waar ik ook heen ga, de reis ernaar toe is al tof. Maar het is pas op de plek van bestemming dat ik echt los raak van de dagelijkse sleur. Soms gebeurt dat gelijk, omdat je in zo'n andere omgeving terecht komt dat je niet meer aan thuis denkt. Soms duurt het even een paar dagen. Maar eenmaal uit die sleur overvalt me vaak die heerlijke vakantieroes. Dat gevoel van: niks moeten, relaxen, nieuwe dingen ontdekken. Dat.
 2. Vader zoekt een lam uit, moeder maakt leverbroodjes: Zeeuwse moslims vieren het Offerfeest
  PREMIUM

  Vader zoekt een lam uit, moeder maakt leverbrood­jes: Zeeuwse moslims vieren het Offerfeest

  VLISSINGEN - ,,Een heel lam, twee kilo kalf”, leest de Afghaan Sohrab Nazari van Idris Markt in de Vlissingse Scheldestraat van het papiertje in zijn hand. Dinsdagmorgen komt de klant het vlees ophalen. Overal in Zeeland beginnen moslims dan aan de eerste dag van het Offerfeest, vergelijkbaar met Kerstmis bij de christenen. Centraal daarin staat het offeren van een schaap, geit, koe, os, buffel of kameel.