De wmo-raad veegde de vloer aan met Hulst. Nu is er een nieuwe adviesclub in de maak.
Volledig scherm
De wmo-raad veegde de vloer aan met Hulst. Nu is er een nieuwe adviesclub in de maak. © Getty Images/Image Source

Hulst krijgt weer adviesraad sociaal domein

HULST - Het dagelijks bestuur van de gemeente Hulst adviseren over zaken als huishoudelijke hulp en jeugdzorg. Dat is de taak van de raad sociaal domein die in de maak is. De adviesclub vult de schoenen van de tweeënhalf jaar geleden opgestapte wmo-raad.

De wmo-raad had er maart 2017 genoeg van. De voorzitter beet het college van burgemeester en wethouders toe dat ze ‘voor spek en bonen’ meedeed. De wmo-raad had dezelfde job als de adviesclub die nu in oprichting is. Het college advies geven over het sociaal domein. Met die adviezen werd vervolgens weinig gedaan, vond de raad, die de handdoek in de ring wierp. Datzelfde geluid was daarna te horen bij de cliëntenraad sociale zekerheid (CSZ). Die club wordt overigens ondergebracht in de nieuwe adviesraad. De CSZ was daar eerder zeer kritisch over. Het vreest dat de belangen van hun cliënten - vooral mensen in armoede - niet goed behartigd zullen worden.

Ervaringsdeskundigen

De raad gaat er desondanks komen en heeft een belangrijke functie, gezien de onzekerheden over het sociaal domein die op Hulst afkomen. ,,De leden zijn positief kritisch ingesteld, signaleren problemen en denken mee over oplossingen", schrijft de gemeente. De adviesraad gaat alle plannen over bijvoorbeeld de Participatiewet, jeugdzorg en wmo bestuderen en brengt daar vervolgens advies over uit. Daarover praat de club met ervaringsdeskundigen. De raad sociaal domein bestaat uit tien personen. Arnold Schelfhout, voormalig bestuurder van ZorgSaam, is de voorzitter.

Voordat de adviesraad geïnstalleerd kan worden, moet de gemeenteraad van Hulst zijn goedkeuring geven.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Geen theatervoorstellingen voor 30 man in Zeeland: ‘Dan moet degene die naar de wc wil, zijn vinger opsteken’
    PREMIUM

    Geen theater­voor­stel­lin­gen voor 30 man in Zeeland: ‘Dan moet degene die naar de wc wil, zijn vinger opsteken’

    MIDDELBURG - Ze mogen open, maar ze blijven dicht. Geen enkel Zeeuws podium gaat vanaf maandag voorstellingen programmeren voor maximaal 30 man publiek. September wordt al moeilijk, zeker als er dan nog steeds niet meer dan 100 mensen in de zaal mogen. ,,Het knelt aan alle kanten”, benadrukt Frans Lievens van Zeelandtheaters. ,,Niet alleen voor theaters, maar ook voor impresariaten en artiesten. Ik heb artiesten zien huilen.”