Volledig scherm
© Theo Giele

Hulst houdt onder gejuich energiepark tegen

HULST - Applaus en gejuich vanaf een propvolle publieke tribune voor de nieuwe beleidsregels voor zon- en windenergie van de gemeente Hulst. 

Met een ruime meerderheid van zestien tegen twee, stak de gemeenteraad donderdagavond effectief een spaak in de wielen van grootschalige plannen en houdt zo het energiepark op afstand. In Hulst zijn nieuwe windturbines alleen nog toegestaan wanneer ze wegvallen naast andere industriële elementen. Het massaal aanwezige comité Tegenwind Saeftinghe reageerde enthousiast op het raadsbesluit.

Locatie

Eugène Verstraeten van HulstPlus, de enige partij die tegen de nieuwe beleidsregels stemde, vroeg wethouder Gino Depauw of hij ook maar één locatie kon noemen die aan de strenge voorwaarden voor windturbines voldeed. ,,Nee, dat kan ik niet", antwoordde Depauw. ,,Maar wat niet is, kan nog komen.”

Frank Kuijpers CDA stelde dat grote windturbines niet passen in een gemeente waar ook gewoond moet worden. ,,De provincie heeft de verantwoordelijkheid voor een energietransitie, maar de gemeente Hulst heeft ook een verantwoordelijkheid naar haar inwoners. We moeten pas op de plaats maken met betrekking tot windturbines. We willen een toeristische gemeente worden en dan passen storende elementen daar niet in.”

Mogelijkheden

Ook grootschalige zonne-energieparken legt Hulst in het nieuwe beleid aan banden. De gemeente wil geen grote zonnepanelenparken in het open veld. Op daken ziet wethouder Depauw wel weer mogelijkheden voor zonnepanelen. Volgens de Depauw leverde een eerste inventarisatie in de gemeente al 21 hectare aan dakoppervlak voor zonnepanelen op. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement