René Verstraete, Glenn Priester, Marga Vermue en Ton Koops onthullen de Bevrijdingsbank, oftewel Liberation bank, ter ere van 75 jaar bevrijding in Hoofdplaat. De bank is nog niet af.
Volledig scherm
PREMIUM
René Verstraete, Glenn Priester, Marga Vermue en Ton Koops onthullen de Bevrijdingsbank, oftewel Liberation bank, ter ere van 75 jaar bevrijding in Hoofdplaat. De bank is nog niet af. © Boaz Timmermans

Hoofdplaat dankbaar voor herwonnen vrijheid

HOOFDPLAAT - d’Oôfplaote, met rond de vijfhonderd inwoners een klein Scheldedorpje, speelde 75 jaar geleden een sleutelrol in de slag om de bevrijding van West-Zeeuws-Vlaanderen. Het lukte de Canadezen uiteindelijk de Duitsers te verjagen. Hoofdplaat was vrij. En dat vieren de inwoners. Nu meer dan ooit.

Op 13 september 1944 vallen er bommen op Hoofdplaat, waarbij burgers omkomen en vele gewonden vallen. Operatie Switchback (de slag om de bevrijding van westelijk Zeeuws-Vlaanderen) verloopt eind september, begin oktober 1944 maar moeizaam. Het doel is de Scheldemonding te bevrijden, zodat de geallieerden de haven van Antwerpen kunnen gebruiken voor de aanvoer van militair materiaal. De Canadezen veranderen daarom de strategie en varen in amfibievoertuigen op 9 oktober 1944  in alle vroegte vanuit Terneuzen over de Westerschelde richting Hoofdplaat. Twee dagen van bittere strijd volgen, maar op 10 oktober 1944 is Hoofdplaat vrij.  Als eerste in West-Zeeuws-Vlaanderen.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement