Volledig scherm
© Getty Images/Ingram Publishing

Hoofdbrekens in Sluis over inzameling van afval en oud papier

SLUIS -   Hoe afval ingezameld moet worden in Sluis, blijft een discussiepunt. De gemeenteraad lijkt er nog niet uit, maar moet er volgende week wel over beslissen. Vooral over papierinzameling zijn zorgen. 

In een raadscommissie liepen de meningen dinsdag uiteen over de vraag of aan de kust groenafval apart moet worden opgehaald en over de twee scenario's voor afvalinzameling die de raad uit liet werken. Om het aantal kilo's restafval omlaag te krijgen en een goed beeld van de inkomsten te hebben, stelt het college voor om restafval maandelijks op te halen en plastic tweewekelijks. Een aantal raadsleden ziet meer in het andere scenario: het diftarsysteem, waarbij betaald wordt voor elke opgehaalde container.

Blauwe containers knelpunt

Over de manier waarop oud papier wordt opgehaald, besluit de gemeenteraad op een ander moment. Toch rezen daar dinsdag al vraagtekens over. De verenigingen die papier huis-aan-huis ophalen, gaan blauwe containers legen, maar die worden pas in 2023 in gebruik genomen. 

De clubs wilden aanvankelijk papier op blijven halen in het weekend met dezelfde transporteur. Dat blijkt niet mogelijk. Sluis heeft een contract met de Zeeuwse Reinigingsdienst en die haalt geen papier op in het weekend. Vrijwilligers van de clubs gaan nu op kantoortijden meehelpen. Knelpunt is de komst van de blauwe containers. Volgens planning komen die in 2023, terwijl het contract met de huidige transporteur al eind 2020 afloopt. Het is nog niet duidelijk hoe het in de tussentijd moet.  Wethouder Rian de Feijter vond 2023 ook ver weg. ,,Maar we kunnen niet zomaar toezeggen dat de blauwe containers eerder zijn. We doen er alles aan om een oplossing te vinden.”