Volledig scherm
© Thinkstock

Honderden telefoontjes over coronamaatregelen toerisme

TERNEUZEN - De Zeeuwse gemeenten hebben zaterdag honderden vragen gekregen over de toeristische maatregelen. In Terneuzen had zij een gezamenlijk callcenter met acht mensen ingericht, Inwoners, ondernemers en toeristen konden er tussen 10.00 en 14.00 uur terecht.

Dat leidde tot meer dan 200 telefoontjes. Daarnaast kwamen er 250 e-mails binnen. Ook de website van Veiligheidsregio Zeeland werd volop geraadpleegd. Daar staan al de voornaamste vragen met antwoorden over het aangekondigde verbod op recreatieve overnachtingen, dat vanwege de coronacrisis maandag ingaat.

,,We hebben heel veel vragen gehad”, zegt woordvoerder Daniël Rouw. ,,Voor een deel konden we die beantwoorden aan de hand van de lijst die op internet staat, zoals ‘Ik wil mijn koffers gaan pakken om naar Zeeland te gaan, kan dat?’ Dat kan dus vanaf maandag 12.00 uur echt niet meer.”

Bijzondere omstandigheden

Maar er kwamen ook wat andersoortige vragen binnen, zoals ‘Mag ik de spullen uit mijn strandhuisje halen?’ (antwoord: ja). Verder waren er veel vragen over bijzondere omstandigheden. Wie bijvoorbeeld in een scheiding zit of tijdelijk niet in de eigen woning terechtkan, mag nog steeds in een vakantie- of tweede woning verblijven.

,,Ook waren er vragen van mensen die in hun eigen gemeente bijvoorbeeld een staanplaats hebben. Die willen daar in het weekend naartoe. Dat kan dus niet. Je mag er niet ’s nachts verblijven en we raden het ook af om er overdag heen te gaan om te recreëren. Het is niet verboden, maar we adviseren om zoveel mogelijk thuis te blijven.”

Niet alle vragen konden meteen worden beantwoord. Sommige vragen zijn heel specifiek. ,,We zijn daar druk mee bezig, maar we vragen er begrip voor dat het even kan duren voordat het antwoord komt.”

Vanaf maandag kunnen mensen met vragen bij hun eigen gemeente terecht.