Volledig scherm
© Mechteld Jansen

Hoe sociaal zijn Zeeuwse pubers?

VLISSINGEN - Honderden Zeeuwse brugklassers worden de komende drie jaar gevolgd in een onderzoek van de VU in Amsterdam.

De brugklasleerlingen van havo- en vwo-klassen van het Calvijn College, Nehalennia, Pontes Pieter Zeeman en Scheldemond College krijgen twee keer per jaar testen en vragenlijsten over de ontwikkeling van hun sociale cognitie (hoe zij anderen en de wereld om hen heen begrijpen). De onderzoekers bekijken hoe deze vaardigheden samenhangen met de dagelijkse sociale interacties van de leerlingen.

Is het bijvoorbeeld zo dat leerlingen met een groot sociaal netwerk zich beter kunnen inleven in anderen? En hebben leerlingen met hechte vrienden meer vertrouwen in anderen?

In de vragenlijsten geven jongeren bijvoorbeeld aan wie hun vrienden zijn en of zij zich naar hun mening goed inleven in anderen. Ook krijgen ze testjes over emoties, door bijvoorbeeld bij een foto aan te geven of iemand verdrietig of boos kijkt.

Echte vrienden

Roos Ruijter (12) uit Koudekerke heeft de eerste onderzoeksdag achter de rug. De brugklasleerlinge van het Nehalennia in Middelburg vond het nog best lastig. "We moesten bijvoorbeeld een lijstje maken met onze vier beste vrienden, en dan de allerbeste vriend bovenaan. Ik dacht de hele tijd: 'wat zou mijn beste vriendin denken als ze dit zag, of mijn beste vriend? Zou degene die ik niet bovenaan heb gezet, boos worden?'" Het invullen van de vragenlijst zette haar aan het denken. "Er was een vraag of je alles aan je vrienden vertelt. Sommige vrienden vertel ik echt alles, die vertrouw ik helemaal. Bij hen durf ik ook te huilen aan de telefoon. Maar anderen vertel ik soms dingen niet, omdat ik weet dat zij snel iets doorvertellen. Zijn dat dan echte vrienden?"

iPad onder tafel

Ook brugklasleerling Geert van Keulen (12) uit Ritthem maakte deze week de eerste test. "Het heeft me geholpen om wat kritischer naar mezelf te kijken. Normaal gesproken vind ik wel dat ik alles goed doe, maar nu heb ik ook aangegeven wat er minder goed gaat." Ook hij vond het lastig om een ranglijst te maken van zijn vrienden. "Ik zat niet achteraan, dus ik was bang dat anderen op mijn scherm konden kijken. Ik zou het zielig vinden als iemand dan zou zien dat hij er niet op stond. Dus heb ik de iPad maar een beetje onder tafel gehouden."

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.