Willy Verschraegen bij het V2 monument het het restant van de raket
Volledig scherm
PREMIUM
Willy Verschraegen bij het V2 monument het het restant van de raket © Camile Schelstraete

Hoe Koewacht vijf maanden na de bevrijding alsnog rouwde

KOEWACHT - Arthur Buys fietst van de voetbalclub naar huis door de Nieuwstraat in Koewacht. Het is zaterdag 24 februari 1945. Een flits, een enorme explosie. Koewacht wordt in het hart geraakt door een V2.  De verwoesting in het dorp is enorm. Er vallen vier slachtoffers waaronder de 23-jarige Buys.

Hoeveel mensen er die dag gewond raakten door de inslag van de Duitse V2, historicus Willy Verschraegen uit Koewacht durft het niet te zeggen. ,,In een huis kwamen een vader en zijn 7-jarige dochter om. De moeder verloor een been. In het huis ernaast viel ook een dode.”

Begrafenis

Het hele dorp liep uit voor de begrafenis, enkele dagen later. Koewacht, dat relatief ongeschonden door de oorlog kwam, had vijf maanden na de bevrijding ineens vier doden te betreuren. 

  1. Veiligheidsregio houdt hotspots in de gaten, marechaussee controleert langs de grens tijdens Pasen
    UPDATE 20:15

    Veilig­heids­re­gio houdt hotspots in de gaten, marechaus­see contro­leert langs de grens tijdens Pasen

    MIDDELBURG - Voor het komend paasweekeinde heeft de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) samen met de gemeenten de plaatsen op een rij gezet die extra in de gaten worden gehouden in verband met de regels die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Voor twee van die ‘hotspots’, de boulevards in Vlissingen en de parkings in Perkpolder, gelden nu al maatregelen.